Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima salvă pentru miniștrii lui Florin Cîțu: cine trece pe sub furcile caudine ale Parlamentului

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvern Orban Vela Bode

Ultimii patru candidaţi propuşi pentru a face parte din Cabinetul Cîţu sunt audiaţi, joi, de comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Primul programat să apară în faţa parlamentarilor este Bogdan Aurescu, propus la Externe, urmat de Marcel Boloş, propus la Fonduri Europene, Virgil Popescu, propus la economie şi Marcel Vela, propus la Interne. Majoritatea candidaţilor au primit avize negative în urma audierilor.

Citește și: Tusk, ofertă INCENDIARĂ pentru Iohannis: 'I-am propus să fie preşedintele Consiliului European, a REFUZAT'

De la ora 10.00 este programată audierea ministrului propus la Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, actualul ministru interimar. De fiecare dată, Aurescu a fost avizat pozitiv de către comisiile reunite.

De la ora 11.00 este programată audierea lui Marcel Boloş, propus la Ministerul Fondurilor Europene. La ultimele audieri, când a fost propus penteu a face parte din Guvernul Orban II, Boloş a fost avizat negativ de către parlamentari.

De la ora 12.00 va fi audiat Virgil Popescu, propus pentru Ministerul Economiei, iar de la ora 13.00 este programată audierea lui Marcel Vela, propus la Ministerul de Interne.

La ultimele audieri, Virgil Popescu a fost avizat pozitiv, în timp ce Vela a primit aviz negativ din partea comisiei.

Majoritatea miniştrilor propuşi pentru Guvernul Cîţu, audiaţi până în prezent, au fost avizaţi negativ.

Joi este ultima zi a audierior, iar la începutul săptămânii viitoare ar trebui să fie stabilită data pentru votul de învestire a Guvernului Cîţu.

PSD a anunţat că va participa la şedinţă, dar va vota împotriva Cabinetului Cîţu. PNL nu a anunţat oficial care va fi strategia parlamentarilor, dacă vor vota sau nu învestirea propriului guvern.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile Permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Data primirii programului şi a listei Guvernului este în acest caz 28 februarie.

Luni, echipa de negocieri a PNL formată din Cîţu, liderii de grup, preşedintele partidului şi vicepreşedinţii a început negocierile pentru asigurarea unei majorităţi în Parlament.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.