Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima versiune a bombei nucleare ameicane a ajuns în Europa: Poate fi lansată de pe bombardierele B-2 și B-21 și avioanele de luptă F-15, F-16, F-35 și Tornado

bomba atomica

Statele Unite au accelerat lansarea unei versiuni mai precise a bombei nucleare de bază către bazele NATO din Europa, potrivit unei telegrame diplomatice americane și a două persoane familiarizate cu problema. Sosirea bombei gravitaționale actualizate B61-12, programată inițial pentru primăvara anului viitor, este acum planificată pentru luna decembrie, au declarat oficialii americani aliaților NATO în timpul unei întâlniri cu ușile închise la Bruxelles în această lună, dezvăluie cablul, notează Politico.

Mișcarea, care implică înlocuirea armelor mai vechi cu versiunea mai nouă la diferite depozite din Europa pentru a fi utilizate potențial de către bombardiere și avioane de luptă din SUA și aliate, vine pe fondul tensiunilor crescute legate de amenințările Rusiei de a folosi o armă nucleară în Ucraina și de îngrijorările tot mai mari că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a descuraja Moscova să treacă acea linie.

Actualizările programului B61 au fost discutate deschis în documentele bugetare și declarațiile publice de ani de zile, iar oficialii Pentagonului au spus că actualizările sunt necesare pentru a se asigura că stocul este modernizat și sigur. Solicitat pentru comentarii, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Brig. Generalul Patrick Ryder a răspuns prin e-mail că „deși nu vom discuta detaliile despre arsenalul nostru nuclear, modernizarea armelor nucleare americane B61 este în desfășurare de ani de zile și intenționează să schimbe în siguranță și responsabil armele mai vechi cu B61-12 modernizat. versiuni face parte dintr-un efort de modernizare planificat și programat îndelung. Nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel.”

Data a fost o surpriză pentru observatoarii de lungă durată, care se tem că ar putea alimenta și mai mult o situație deja periculoasă în Europa. Anunțul de întâlnire de la Bruxelles a venit cu câteva zile înainte ca NATO să demareze exercițiul nuclear anual, cunoscut sub numele de Steadfast Noon. Exercițiul de două săptămâni se încheie duminică și include aproximativ 70 de avioane. Și miercuri, Rusia a organizat un exercițiu nuclear pe care șeful său apărării l-a descris ca simulând un „atac nuclear masiv” ca răzbunare pentru un atac nuclear asupra Rusiei, potrivit Kremlinului.

„Ar fi ciudat să se grăbească”, a spus Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani, care urmărește îndeaproape programul. „Au spus că nu răspundem la această situație cu arme nucleare. Nu cred că vor să coboare pe aia.”

Mesajul din spatele trimiterii primelor bombe în decembrie poate fi îndreptat mai mult către aliații europeni care se simt deosebit de vulnerabili la Moscova.

„Bănuiesc că este orientat mai mult către NATO decât către Rusia”, a spus Tom Collina, director de politici la Ploughshares Fund, un grup de dezarmare. „Există B61 [mai vechi] deja acolo. Rusii stiu asta. Funcționează bine. Cele noi vor fi mai noi, dar nu este chiar atât de mare o diferență. Dar poate fi o modalitate de a-i asigura pe aliați atunci când se simt în mod deosebit amenințați de Rusia”.

Două persoane familiarizate cu problema viitoarei transporturi către Europa au confirmat intervalul de timp accelerat raportat în cablul diplomatic. Ei au cerut să nu fie numiți din cauza sensibilității problemei.

Cablul, care nu a fost făcut public anterior și a fost scris pentru a fi distribuit în Pentagon și Departamentul de Stat pentru a oferi factorilor de decizie politică o scurtă prezentare a ceea ce s-a discutat între miniștrii apărării la reuniunea NATO, indică în mod clar că aliații sunt nervoși.

Documentul spune că în timpul întâlnirilor, 15 aliați NATO și-au exprimat îngrijorarea că alianța „nu trebuie să cedeze șantajului nuclear al lui Putin”.

„Având în vedere volumul și amploarea în creștere a retoricii nucleare a Rusiei, un subgrup de aliați au solicitat consultări continue la NATO pentru a asigura disponibilitatea continuă și mesajele coerente”, adaugă cablul.

Cu toate acestea, Collina a avertizat, de asemenea, că orice mișcare legată de energie nucleară – oricât de modestă ar fi – ar putea avea consecințe nedorite.

„Ar putea fi escaladator. Vom vedea”, a spus el.

B61 este o familie de bombe nucleare dezvoltată pentru prima dată la începutul anilor 1960 și demonstrată inițial în teste nucleare subterane din Nevada. De-a lungul deceniilor au fost dezvoltate o duzină de versiuni, iar cele mai multe dintre ele au fost retrase de atunci.

Programul de extindere a vieții B61-12, în valoare de 10 miliarde de dolari, este gestionat de Departamentul Energiei și este menit să înlocuiască mai multe versiuni anterioare, inclusiv aproximativ 100 de bombe stocate la baze aeriene din Germania, Italia, Belgia, Țările de Jos și Turcia.

Actualizările sunt toate în aspectele non-nucleare ale designului bombei neghidate și implică îndepărtarea unei parașute și instalarea unui nou kit de coadă și alte îmbunătățiri pentru „o precizie semnificativ mai mare”, a spus Kristensen.

Noua versiune este, de asemenea, proiectată astfel încât avioanele bombardiere și avioanele de luptă din SUA și aliate - inclusiv bombardierele B-2 și B-21 și avioanele de luptă F-15, F-16, F-35 și Tornado - să poată transporta arma. , spre deosebire de mai multe versiuni mai vechi ale B61 care au fost depozitate de ani de zile.

Focosul în sine este unul dintre cele mai versatile din arsenalul SUA, deoarece puterea sa explozivă poate fi mărită sau redusă în funcție de țintă, făcându-l fie o armă cu randament scăzut sau mediu.

Noua cronologie pentru sosire este un semn că Pentagonul a stabilit că arma este gata mai devreme decât era planificat, a spus Kristensen.

El a subliniat că inspectorul general al DoD era de așteptat să finalizeze o revizuire a performanței armei înainte de antrenamentul echipajelor aeriene, fie la sfârșitul acestui an, fie la începutul viitorului.

Forțele Aeriene au efectuat teste de zbor ale noului design de bombe pe F-35A în octombrie 2021 și l-au certificat pe F-15E în 2020. Dar Pentagonul a raportat în februarie că intenționează să „finalizeze certificarea de proiectare nucleară a B61-12. cu F-35A înainte de ianuarie 2023, după care [U.S. Forțele Aeriene din Europa] vor putea începe formarea de certificare.”

„Am crezut că acele două lucruri se vor întâmpla înainte să vezi sosirea fizică”, a spus Kristensen.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, le-a mai spus aliaților NATO de la Bruxelles luna aceasta că mult-așteptatul Evaluare a Poziției Nucleare a administrației – care ar putea fi lansat în zilele următoare – va menține politica declarativă nucleară a Washingtonului de decenii de „ambiguitate calculată”, a informat telegrama.

Aceasta este o schimbare față de comentariile președintelui Joe Biden din timpul campaniei prezidențiale din 2020, în care el a spus că va lua în considerare schimbarea politicii SUA pentru a afirma că singurul scop al armelor atomice este acela de a descuraja un atac nuclear împotriva Americii sau a aliaților săi, o schimbare că nucleara. grupurile de dezarmare au făcut eforturi pentru.

De atunci, administrația a renunțat la aceste comentarii. Dar asigurarea lui Austin către aliații europeni că politica nucleară declarativă a SUA va rămâne neschimbată vine în timp ce capitalele de pe continent caută o mână fermă la Washington pentru a se confrunta cu Rusia și China cu arme nucleare.

James Acton, co-director al Programului de politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că comentariile lui Biden „unicul scop” în timpul campaniei s-au răspândit în toată Europa și „a existat o mare campanie a aliaților americani pentru a-l convinge să nu facă acest lucru. iar acea campanie a avut succes.”

În timpul întâlnirilor de la Bruxelles, Austin i-a informat, de asemenea, aliaților că revizuirea va sprijini modernizarea completă a triadei nucleare a SUA, în timp ce va retrage bomba gravitațională B83 și va pune capăt programului de rachete de croazieră nucleare lansate de către administrația Trump.

Dar parlamentarii se opun opririi programului de rachete de croazieră și probabil că vor continua să îl finanțeze în viitoarea legislație privind politica de apărare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.