Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimatumul israelian are efect. Hamas va opri lansarea de baloane incendiare asupra Israelului

fasia gaza

Hamas a desfăşurat forţe în apropierea frontierei dintre Gaza şi Israel pentru a împiedica protestatarii să lanseze zmeie şi baloane incendiare, pe fondul unor informaţii că Israelul a ameninţat cu o nouă ofensivă în enclava palestiniană de coastă dacă proiectilele nu sunt oprite, relatează dpa, preluată de agerpres.

Un ofiţer de securitate Hamas, vorbind cu condiţia anonimatului, a declarat miercuri că gruparea islamistă a fost de acord cu o cerere egipteană de a opri treptat lansarea de zmeie şi baloane în următoarele două zile.

În ultimele luni, zmeiele incendiare rudimentare şi baloanele s-au dovedit a fi cea mai distructivă acţiune palestiniană întreprinsă în timpul unui val de proteste conduse de Hamas. Proiectilele au ars mai mult de 20 km de teritoriu israelian, iar armata israeliană a răspuns violent pe fondul unor apeluri ale politicienilor de dreapta pentru o acţiune mai viguroasă.

În încercarea de a exercita presiuni asupra Hamas, armata israeliană a blocat schimbul de bunuri comerciale către şi din enclavă pe o perioadă nedeterminată şi a oprit livrările de gaze şi combustibil până duminică.

"Suntem într-o campanie ce implică un schimb de lovituri şi pot să vă spun că (armata israeliană) este pregătită pentru orice scenariu", a declarat marţi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a refuzat să comenteze informaţiile difuzate în Israel potrivit cărora armata se pregăteşte să intre în Fâşia Gaza, dar a declarat că militarii efectuează exerciţii de pregătire de rutină.

Hamas, considerată organizaţie teroristă de Israel şi o mare parte a Occidentului, a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007. De atunci, Israelul şi Egiptul au menţinut o blocadă a teritoriului, invocând măsuri de securitate.

Israelul a luptat împotriva Hamas în trei războaie în ultimii unsprezece ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.