Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele alegeri pentru Erdogan: președintele Turciei se retrage, dar are mari probleme

infofinanciar.ro
Recep-Tayyip-Erdogan

Turcia organizează duminică, 31 martie, alegeri municipale în 81 de provincii, Partidul AK (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan urmărind să recâştige oraşele pe care le-a pierdut în 2019, inclusiv metropola ţării, Istanbul, şi capitala Ankara, relatează Reuters. Recent, Erdogan a anunțat că se va retrage la finalul acestui mandat prezidențial.

"Continui să lucrez non-stop. Funcţionăm fără să respirăm, pentru că pentru mine este un final. Cu autoritatea pe care mi-o conferă legea, aceste alegeri sunt ultimele mele alegeri", a declarat şeful statului, care se află la putere ca prim-ministru şi apoi preşedinte din 2003.

Duminică, secţiile de votare vor fi deschise între orele locale 7.00 şi 16.00 în provinciile estice şi între orele 8.00 şi 17.00 în restul ţării. Primele rezultate sunt aşteptate duminică, până la ora locală 22.00 (şi a României).

Analiştii văd în acest vot un indicator la nivel naţional al sprijinului de care se bucură Erdogan şi al rezistenţei opoziţiei, în special a primarului Ekrem Imamoglu din Istanbul. Se aşteaptă o cursă strânsă în oraşul în care locuiesc peste 16 milioane de oameni şi care generează peste un sfert din PIB-ul ţării.

CARE ESTE MIZA?

La ultimul scrutin local din 2019, principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), i-a administrat un duş rece lui Erdogan reuşind să se impună la Istanbul şi Ankara, ceea ce a pus capăt la mai mult de două decenii de guvernare a AKP şi a predecesorilor săi islamişti.

Erdogan, care a condus Turcia timp de peste două decenii şi care a făcut o campanie intensă pentru AKP în ultimele săptămâni, şi-a lansat cariera politică în calitate de primar al Istanbulului, în 1994.

Aproape 11 milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota în oraş, potrivit Consiliului Electoral Suprem.

Prezenţa la vot, atât la alegerile generale, cât şi la cele locale, este foarte mare în Turcia, de aproape 90%.

Principalul contracandidat al primarului în exerciţiu al CHP, Ekrem Imamoglu, este Murat Kurum, fost ministru al guvernului AKP. Sondajele îi dau un uşor avantaj lui Imamoglu.

În mai anul trecut, Erdogan a fost reales preşedinte, iar alianţa sa a obţinut majoritatea în parlament în cadrul unor alegeri generale cu rezultat strâns - ceea ce a divizat şi a descurajat o alianţă formată din CHP şi alte partide de opoziţie.

DE CE CONTEAZĂ?

Bugetul municipalităţii metropolitane din Istanbul eclipsează toate celelalte 80 de oraşe din ţară, ajungând la 516 miliarde de lire (16,05 miliarde de dolari) în 2024, inclusiv sectoarele sale.

Prin comparaţie, bugetul celui de-al doilea oraş, capitala Ankara, este de 92 de miliarde de lire.

Controlul marilor oraşe şi al bugetelor acestora poate oferi partidelor un cuvânt de spus în ceea ce priveşte finanţarea, contractele şi crearea de locuri de muncă, sporindu-le popularitatea pe scena naţională.

Istanbulul are o importanţă specială pentru Erdogan, deoarece a urcat pe scena politică naţională în perioada în care a fost primar aici, între 1994 şi 1998.

Imamoglu a apărut ca principala alternativă a opoziţiei la Erdogan. Dacă va câştiga un al doilea mandat de primar, este foarte probabil să candideze la următorul scrutin prezidenţial, spun analiştii, în timp ce o înfrângere i-ar putea bloca cariera şi ar putea lăsa opoziţia şi mai mult în dezordine.

Pentru Erdogan, recâştigarea Istanbulului şi a Ankarei l-ar susţine în demersul său de a obţine o nouă Constituţie care i-ar putea prelungi domnia dincolo de anul 2028, care marchează sfârşitul mandatului său actual, spun analiştii.

Conform Constituţiei existente, preşedinţia este limitată la două mandate. Erdogan şi-a asigurat un al treilea mandat anul trecut datorită unei lacune juridice rezultate în urma tranziţiei la un sistem prezidenţial în 2018, deoarece mandatul său iniţial a fost îndeplinit în cadrul sistemului anterior.

"Testul electoral este, de asemenea, semnificativ pentru încercarea lui Erdogan de a obţine o nouă Constituţie (sau amendamente constituţionale) pentru a ocoli limitele mandatului prezidenţial şi a elimina elementele rămase de independenţă judiciară", a declarat Wolfango Piccoli, copreşedinte al companiei de consultanţă Teneo.

CINE SUNT CANDIDAŢII?

MURAT KURUM, AKP, ISTANBUL

Kurum, în vârstă de 47 de ani, a fost ministru al Mediului şi Urbanismului din iulie 2018 până în iunie anul trecut, părăsind postul după alegerile generale din 2023. El a fost apoi ales deputat în Parlamentul din Istanbul.

Născut la Ankara, Kurum a lucrat la agenţia de stat pentru locuinţe TOKI din 2005 până în 2009 şi, ulterior, ca director general al Emlak Konut, un fond de investiţii imobiliare administrat de guvern.

EKREM IMAMOGLU, CHP, ISTANBUL

Imamoglu, în vârstă de 52 de ani, originar din oraşul Trabzon, de la Marea Neagră, a fost primar de district în acest oraş înainte de a deveni primar al Istanbulului.

El a câştigat alegerile din 2019 în Istanbul cu sprijinul unei alianţe formate din CHP, partidul naţionalist IYI şi Partidul Democrat al Poporului (DEM) prokurd, care se numeşte acum DEM. În acest an, IYI şi DEM îşi prezintă proprii candidaţi, însă mulţi dintre kurzii din Turcia sunt gata să lase deoparte loialitatea faţă de partid şi să îl susţină duminică pe Imamoglu, potrivit sondajelor de opinie.

ANKARA: MANSUR YAVAS DE LA CHP, TURGUT ALTINOK DE LA AKP

Sondajele de opinie spun că primarul în exerciţiu al Ankarei, Mansur Yavas, un fost primar de district din Ankara, are un avans confortabil în faţa contracandidatului AKP, Turgut Altinok, un alt fost primar de district.

ALTE PROVINCII:

Turcii vor vota şi în celelalte 79 de provincii ale ţării, exprimând în total patru voturi: unul pentru primarul provinciei lor, unul pentru primarul districtului, unul pentru consiliul districtual şi altul pentru administratorul local al cartierului lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.