Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele eforturi împotriva unei invazii: Amercianii insistă ca Israelul să nu ocupe Fâșia Gaza, ci să desfășoare o operațiune 'chirurgicală' (Washington Post)

Michael Bihlmayer / imago stock&people / Profimedia
israel palestina tanc

Administrația Biden îndeamnă Israelul să-și regândească planurile pentru o ofensivă terestră majoră în Fâșia Gaza și să opteze, în schimb, pentru o operațiune mai "chirurgicală", folosind avioane și forțe de operațiuni speciale care să efectueze raiduri precise și țintite asupra unor ținte și infrastructuri de mare valoare ale Hamas, potrivit a cinci oficiali americani familiarizați cu discuțiile, notează Washington Post.

Oficialii administrației au devenit foarte îngrijorați de repercusiunile potențiale ale unui asalt terestru complet, au declarat oficialii, și se îndoiesc din ce în ce mai mult că acesta ar putea atinge obiectivul declarat al Israelului de a elimina Hamas. De asemenea, aceștia sunt îngrijorați că ar putea deraia negocierile pentru eliberarea a aproape 200 de ostatici, mai ales că diplomații consideră că au făcut progrese "semnificative" în ultimele zile pentru a elibera o parte dintre ei, inclusiv, eventual, unii americani, a declarat unul dintre oficiali.

Administrația Biden este, de asemenea, îngrijorată că o invazie terestră ar putea provoca numeroase victime în rândul civililor palestinieni, precum și al soldaților israelieni, declanșând potențial o escaladare dramatică a ostilităților în regiune, au spus oficialii. Oficialii americani consideră că o operațiune țintită ar fi mai favorabilă negocierilor pentru ostatici, ar fi mai puțin probabil să întrerupă livrările de ajutor umanitar, ar fi mai puțin mortală pentru oamenii din ambele tabere și ar fi mai puțin probabil să provoace un război mai amplu în regiune, au spus oficialii.

Într-un moment în care mulți israelieni simt furie și durere din cauza atacurilor Hamas din 7 octombrie, a existat o presiune publică considerabilă asupra oficialilor israelieni pentru a organiza o incursiune terestră de amploare în Gaza. Dar oficialii americani au îndemnat Israelul să întreprindă o evaluare critică pentru a vedea dacă acest lucru ar permite de fapt atingerea obiectivului de eradicare a Hamas, având în vedere peisajul urban dens al teritoriului și rețeaua extinsă de tuneluri a Hamas.

Poziție diferită de cea exprimată public

În mod public, președintele Biden și înalții săi oficiali au arătat că sprijină o ofensivă terestră planificată, dacă Israelul ajunge la concluzia că aceasta este cea mai bună mișcare, adăugând în același timp că pun "întrebări dificile" cu privire la această idee. Sfatul privat reprezintă o abatere semnificativă de la poziția publică a administrației și reprezintă o schimbare distinctă față de poziția administrației în zilele imediat următoare atacului Hamas în interiorul Israelului.

Casa Albă a refuzat să comenteze cu privire la presiunea administrației pentru o operațiune chirurgicală în locul unei invazii terestre la scară largă, un efort care nu a fost raportat anterior. Oficialii au subliniat comentariile lui Biden, care a declarat că Israelul își ia propriile decizii militare.

Dar cei implicați spun că schimbarea de poziție a SUA este inconfundabilă - și intenționată. "Ei au trecut în mod clar de la un inițial 'Vă susținem; vom face tot ce vreți' la acum 'Chiar trebuie să vă regândiți strategia'. Și o fac într-un mod atent", a declarat o persoană familiarizată cu conversațiile, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre deliberările private și sensibile.

În pofida avertismentelor lor private, oficialii americani nu au mare încredere că Israelul își va anula intenția de a desfășura o ofensivă terestră pe scară largă. Deși Statele Unite au o influență considerabilă asupra Israelului, fiind cel mai mare susținător militar, politic și economic al acestuia, oficialii americani nu au amenințat că își vor retrage sprijinul sau că vor impune consecințe asupra statului evreu dacă acesta merge mai departe cu propriile planuri.

Dimpotrivă, administrația Biden depune eforturi pentru a oferi Israelului un nou pachet de securitate în valoare de 14 miliarde de dolari, pentru a reface interceptoarele de rachete Iron Dome și munițiile sale și pentru a oferi finanțare militară suplimentară.

Întrucât oficialii americani au transmis preferința lor pentru o operațiune mai ușoară, forțele israeliene au efectuat raiduri limitate în Gaza în ultimele zile, deși nu este clar dacă aceste incursiuni au fost un răspuns la îndemnul Washingtonului.

Forțele de apărare israeliene au anunțat vineri că un raid țintit, lansat de pe mare, a fost efectuat în sudul Fâșiei Gaza împotriva "infrastructurii militare a Hamas". Un raid terestru anterior, joi dimineața devreme, a fost conceput pentru a lovi pozițiile de lansare a rachetelor Hamas, pentru a dezvălui pozițiile inamice și pentru a "pregăti terenul pentru următoarele etape ale războiului", a declarat IDF.

Oficialii americani au declarat că sfătuiesc Israelul să adopte astfel de raiduri ca parte centrală a strategiei sale de vânătoare a Hamas. Dar Israelul le-a prezentat ca făcând parte din "pregătirile pentru următoarele etape de luptă", o referire aparentă la ofensiva terestră la scară largă. Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al IDF, a declarat vineri că Israelul își extinde operațiunile terestre, dar nu a anunțat o invazie și nici nu a spus că forțele au intrat în Gaza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.