Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul mesaj al ambasadorului Zhang Yinghong în Moldova: Record oficial

cgtn.com
Beijing, China

Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, în curând își va încheia mandatul. Înainte de plecare, acesta și-a sumarizat experiențele profesionale.

Ambasadorul a menționat că a înregistrat recordul de cel mai lung mandat în țară noastră și că în ultimii 6 ani a vizitat majoritatea regiunilor Moldovei, făcându-și mulți prieteni, transmite Știri.md.

"Au trecut mai bine de șase ani de când am fost acreditat ca ambasador al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova. Aceasta este cea mai lungă experiență de peste hotare din cariera mea diplomatică.

În ultimii șase ani, am fost motor la dezvoltarea ascendentă a relațiilor chinezo-moldave și a cooperării bilaterale. Am observat, de asemenea, că schimburile la nivel înalt au devenit din ce în ce mai strânse, colaborările economice și comerciale s-au aprofundat în mod constant, iar cooperările practice din diferite domenii au obținut merite deosebite.

Volumul comerțului bilateral a crescut constant de-a lungul anilor, această tendință a fost bine menținută chiar și în contextul pandemiei. În prima jumătate a acestui an, volumul comerțului bilateral a crescut cu 42,6%, ceea ce reflectă rezistența puternică a cooperării economice și comerciale dintre cele două țări.

Cooperarea dintre aceste două state în domeniul asistenței tehnice a dat rezultate deosebite, care a jucat un rol pozitiv în dezvoltarea economică și socială și a mijloacelor de trai ale moldovenilor. A fost inițiată o serie de proiecte de asistență tehnică, cum ar fi sistemul de monitorizare a traficului din Chișinău, proiectul centrului de medicină tradițională chineză, sistemul de inspecție vamală din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, vămii Leușeni și Portului Feroviar Ocnița, toate fiind finalizate în mod succesiv", spune ambasadorul.

Acesta mai reiterează că China a acordat ajutor la construcția stației centrale solare de 2,8 MW din Criuleni, care va fi finalizată anul acesta și va deveni cea mai mare centrală solară din întreaga Moldova.

Totodată, în timpul pandemiei COVID-19, China și Moldova și-au consolidat în mod activ cooperarea. Astfel, China este prima țară care a acordat materiale anti-epidemice Moldovei, oferind șase loturi de asistență umanitară și 250.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.

"În ultimii 6 ani, am vizitat majoritatea regiunilor din Moldova și mi-am făcut mulți prieteni. Frumoasa Moldova este ca a doua mea țară natală, lăsându-mi multe amintiri prețioase", se arată în mesajul ambasadorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.