Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULUITOR Fiul dictatorului Gaddafi este liber, deşi a fost condamnat la moarte

rtv
Muammar Gaddafi

Saif al-Islam, fiul educat în Marea Britanie al lui Muammar Gaddafi, a fost eliberat în Libia după o condamnare la moarte şi acum este în libertate, deşi este căutat de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crime împotriva umanităţii, relatează joi The Telegraph. Despre Saif al-Islam se credea până acum că îşi aşteaptă execuţia în oraşul Zintan după ce a fost condamnat la moarte prin împuşcare anul trecut, fiind găsit vinovat de crime de război.

Acum s-a aflat că el a fost de fapt eliberat în aprilie şi nu se ştie unde se află în prezent. Un document care pare să provină de la Ministerul justiţiei dispune eliberarea lui Saif al-Islam în baza unei legi a amnistiei în urma unor cereri depuse de bătrânii din tribul lui Gaddafi. Avocatul britanic al lui Gaddafi, Karim Khan, a declarat pentru France 24 că clientul său a fost eliberat pe 12 aprilie şi că este 'bine şi sănătos în Libia'. Ştirile privind eliberarea sa ar putea declanşa tensiuni în Libia, în special pentru că Saif al-Islam a fost eliberat de miliţiile din Zintan, o provincie în conflict cu elemente ale guvernului de uniune susţinut de ONU.

Fiul de 44 de ani al col. Gaddafi era cel mai prooccidental dintre cei opt fii ai acestuia şi era bine cunoscut în societatea britanică, notează The Telegraph. El a studiat la London School of Economics şi a făcut un doctorat pentru care a fost acuzat apoi de plagiat. Saif al-Islam a fost arestat în noiembrie 2011, la câteva săptămâni după ce Muammar Gaddafi a fost ucis, iar apoi a fost acuzat de un tribunal libian de crime de război. Condamnarea la moarte pronunţată de tribunalul din Tripoli a fost criticată de ONU şi de grupurile pentru apărarea drepturilor omului, care au apreciat că Saif al-Islam nu a beneficiat de un proces corect. El este căutat de CPI pentru rolul jucat în timpul revoltei din Libia, procurorii internaţionali apreciind că s-ar face vinovat de crime împotriva umanităţii şi de crimă în timpul conflictului din 2011, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.