Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULUITOR - Terenul unde se află Cimitirul Eroilor Români a fost vândut: numele lui Igor Dodon apare în afacerea dubioasă

wikipedia.org
igor dodon

Deputatul moldovean Lilian Carp a anunţat vineri că va face un demers pe lângă Procuratura Generală a Republicii Moldova, cerându-i să investigheze circumstanţele în care a fost înstrăinat terenul pe care se află Cimitirul Eroilor Români din sectorul Botanica al Chişinăului, monumentul istoric, relatează Ziarul Naţional din Chişinău.

Citește și: Start la alianțe locale spectaculoase / L.Orban, către PNL: Lăsați-o mai moale cu racolările!

Anunţul a fost făcut de către parlamentar în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute împreună cu preşedintele Asociaţiei "UNIREA-ODIP', Vlad Bileţchi. 

Din investigaţiile efectuate de Bileţchi rezultă că preţul final al tranzacţiei prin care 1,9 hectare din Cimitirul Eroilor Români, teren aflat în proprietatea statului, au ajuns în posesia "Buiucani Real Estate Holding' a fost de 70 de milioane de lei (moldoveneşti), iar în "afacere' ar fi fost implicat actualul preşedinte, Igor Dodon, fost ministru al economiei. 

"Desi era clar că acest teren va pleca din proprietatea statului, Dodon hotărăşte ca din fondul de rezervă al Republicii Moldova, creat pentru cazuri de calamităţi naturale şi alte dezastre, să aloce suma de 2 milioane de lei, pentru demolarea clădirilor aflate pe acest teritoriu, deşi acest lucru nu făcea parte din contractul de vânzare negociat', a declarat presedintele "UNIREA-ODIP". 

Totodată, la vânzarea lotului de teren pe care se află Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Dacia a participat Viorel Melnic, fost viceministru al economiei, subaltern direct al lui Dodon, informează Agerpres

"Viorel Melnic figurează în raportul Kroll-2. În tranzacţie au mai fost implicaţi Boris Golovin, fost viceministru al sănătăţii în perioada guvernării comuniste, actualul prim-ministru Ion Chicu, care în 2007 era coleg de guvern cu Igor Dodon, dar şi alte persoane apropiate lui Igor Dodon sau unii membri ai Partidului Socialist", a afirmat Vlad Bileţchi. 

Potrivit lui, în 2014, la Ministerul Culturii a venit o solicitare ca Cimitirul Eroilor Români să fie introdus pe lista monumentelor ocrotite de stat. Deşi a fost adoptată fara niciun vot împotrivă, aceasta decizie nu este executată până în prezent. Dacă s-ar pune în aplicare, contractul de vânzare-cumpărare ar fi invalidat, iar statul ar trebui sa despăgubească agentul economic. 

Deputatul Lilian Carp a declarat că va solicita sprijinul autorităţilor de la Bucureşti pentru reabilitarea Cimitirului. 

"Eu semnez un demers către Procuratura Generală în care anexez toate materialele adunate de Vlad Bileţchi. În al doilea rând, împreună cu deputata Maria Ciobanu, am trimis o scrisoare către guvernul României şi către preşedintele Klaus Iohannis pentru a interveni în reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chişinău', a spus Lilian Carp. 

La Cimitirul Eroilor Români de pe bulevardul Decebal din Chişinău sunt înhumaţi 1.645 de ostaşi, printre care 431 de români căzuţi în Primul Război Mondial şi 96 de militari români căzuţi în al Doilea Război Mondial. În 2018, Asociaţia "UNIREA-ODIP' a început un amplu proces de restaurare a Cimitirului, dar lucrările au fost împiedicate, conform ziarului menţionat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.