Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULUITOR Zona de pe Pământ unde nu există nicio urmă de viață: Explicația cercetătorilor

planeta pamant

Oamenii de știință au descoperit pe pământ o regiune în care condițiile sunt atât de extreme încât nicio formă de viață nu poate să supraviețuiască. Este vorba despre câmpul geotermal Dallol, din nordul Etiopiei, o zonă lipsită complet de viață și în care nu există nici măcar microorganisme. Potrivit cercetătorilor, totul se datorează unei serii de factori: temperaturile extrem de ridicate și bălțile foarte sărate și acide, potrivit CNN.

Chiar și iarna, temperaturile pe timpul zilei depășesc 45 de grade, iar unele bazine hiperacide și hipersaline au valori negative ale pH-ului.

Cu toate că prezintă elementele chimice necesare vieții - inclusiv apă și carbon - nici măcar microorganismele nu pot să supraviețuiască în bazinele geotermale din Dallol.

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători, care a publicat rezultatele studiului în jurnalul Nature Ecology & Evolution.

Citește și: Reabilitarea litoralului românesc! Licitația depășește peste 1 miliard și jumătate de lei

“După ce am analizat mai multe mostre, am descoperit că nu există viață microbiană în aceste bazine sărate, fierbinți și hiperacide sau în lacurile bogate în magneziu din apropiere”, a spus Lopez Garcia, unul dintre biologii care au participat la studiu.

″Însă în deșert și în canioanele saline din preajma câmpului geotermal există o diversitate de microorganisme primitive care se hrănesc cu sare, dar nu se găsesc și în bazinele hiperacide și hipersaline din așa-numitele lacuri galben-negre din Dallol, abundente în magneziu”, a adăugat Lopez Garcia.

Oamenii de știință au folosit dovezile legate de existența unor forme de viață în condiții extreme pe Terra ca o paralelă la șansele de a descoperi viață pe alte planete. Astfel, cercetătorii au explicat că, în acest caz, simpla prezență a apei și a altor elemente necesare vieții, nu înseamnă că și există viață.

“Studiul nostru arată că există zone pe Pământ, precum bazinele Dallol, care sunt sterile, deși conțin apă”, a mai spus Lopez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.