Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un acord asupra programului nuclear iranian este încă posibil, transmite șeful diplomaţiei europene

Twitter
Josep Borell

Teheranul şi marile puteri ale lumii încă pot ajunge la o înţelegere pentru a reanima acordul din 2015 asupra programului nuclear iranian, după victoria unui ultraconservator în alegerile prezidenţiale care au avut loc în Iran, însă timpul presează, a declarat duminică şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Borrell, o înţelegere este "foarte aproape" şi aceasta ar putea face Orientul Mijlociu mai sigur şi aduce uşurare milioanelor de iranieni afectaţi de sancţiunile petroliere şi financiare reimpuse de SUA când acestea s-au retras din acord, cu trei ani în urmă.

Citește și: Locurile și FELUL în care BANII din firmele Adamescu au fost DAȚI judecătorilor TB

"În aceste negocieri, suntem în criză de timp", a atenţionat Borrell în faţa unor jurnalişti la Beirut. "Am investit mult capital politic... şi sper că rezultatul alegerilor nu vor deveni ultimul obstacol care să zădărnicească procesul de negociere. Din câte ştiu eu, nu va fi cazul", a declarat Borrell.

Iranul şi cele cinci mari puteri care sunt parte la acordul nuclear din 2015 (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) organizează duminică la Viena o reuniune plenară, prima după alegerea ultraconservatorului Ebrahim Rais al-Sadati ca preşedinte al Republicii Islamice.

Negocierile, care au început în aprilie, implică în mod indirect Statele Unite, cu scopul de a determina Washingtonul să revină la acord, pe care l-a abandonat în 2018, iar Teheranul să revină la respectarea deplină a acestuia.

După decizia lui Donald Trump de a părăsi acordul şi de a impune sancţiuni, Iranul a început să abandoneze constrângerile impuse producţiei sale de material nuclear.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.