Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un acuzat pentru evenimentele din 6 ianuarie declară că nu ştia că Congresul se reunise la Capitoliu

Agerpres - Reuters
atac Capitoliu

Un bărbat din New Jersey cu presupuse legături cu nazismul a fost condamnat pentru acţiunile sale în atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA, după ce a susţinut că nu ştia că Congresul se întrunise în acea clădire, relatează DPA.

Timothy Hale-Cusanelli (32 de ani), un militar în rezervă, a provocat stupoare în rândul juraţilor la tribunalul din Washington DC, când a afirmat că el cunoştea un pic clădirea în care el şi alţi zeci de susţinători ai lui Donald Trump au dat buzna pentru a opri certificarea alegerilor din 2020, dar potrivit CNN, nu cunoştea detaliile.

"Credeam că existau mai multe imobile numite 'Clădirea Capitoliului'", declarase Hale-Cusanelli joi. "Nu-mi dădusem seama că Congresul se reunise la Capitoliu", a spus el, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, Hale-Cusanelli, care a fost găsit vinovat de cinci capete de acuzare vineri, a mărturisit că urmase cursuri universitare de istorie americană şi că înţelegea modul în care funcţionează Colegiul Electoral. Acuzatul ar fi fost auzit spunându-le atacatorilor "să avanseze" în timpul revoltei violente în care unii din mulţime ceruseră uciderea vicepreşedintelui american, care se refugiase în interiorul Capitoliului.

De asemenea, el a fost acuzat că a proferat o insultă sexistă la adresa unui femei agent din cadrul forţelor de ordine care apăra congresmenii asediaţi.

Juraţii au fost informaţi despre SMS-uri în care Hale-Cusanelli făcea declaraţii antisemite. Zeci de persoane care au servit cu el în armată au acordat interviuri în care au susţinut că l-au auzit pe Hale-Cusanelli exprimând sentimente similare. Un fost colocatar al lui Hale-Cusanelli l-a înregistrat spunând că evreii "îl controlează pe preşedintele Biden" după 6 ianuarie 2021.

De altfel, juratii au văzut şi fotografii cu Hale-Cusanelli purtând o meşă şi o mustaţă asemănătoare cu cele ale lui Adolf Hitler.

Hale-Cusanelli a spus că înţelege că acest tip de retorică este "ofensatoare", dar a pretins că este pe jumătate evreu şi că aceasta nu era decât "autoironie".

Postul naţional de radio din SUA (NPR) relatează că Hale-Cusanelli a urmărit discursul lui Donald Trump înainte de atacul de la Capitol Hill şi l-a crezut pe fostul preşedinte când a spus că se va alătura manifestanţilor în timp ce aceştia se îndreptau spre Capitol Hill. Hale-Cusanelli va fi condamnat în septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.