Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un adevărat șoc în politica americană - Lindsey Graham se dă de partea lui Trump și nu mai susține ajutorul pentru Ucraina

AI
SUA Ucraina

Ajutorul oferit Ucrainei ar trebui să fie cel mult un împrumut - este poziția lui Donald Trump, la care a aderat în mod surprinzător Lindsey Graham, unul dintre cei mai mari susținători ai politicii intervenționiste americane. Schimbarea trimite un alt semnal de alarmă aliaților SUA cu privire la poziția izolaționistă care se răspândește în cadrul Partidului Republican, notează The Washington Post.

În luna mai a anului trecut, Lindsey Graham (R-S.C.) l-a vizitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, îmbrățișându-l călduros pe liderul aflat în dificultate și îndemnându-l ulterior pe președintele Biden să "facă mai mult" pentru a ajuta națiunea în lupta împotriva invaziei Rusiei.

Însă, în această săptămână, Graham a votat în mod repetat împotriva trimiterii unui ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru această națiune, precum și împotriva altor fonduri militare pentru Israel și aliații SUA din Indo-Pacific. Veteranul senator a anunțat în mod dramatic în Senat că nu va mai participa nici la Conferința de Securitate de la Munchen - un pelerinaj anual făcut de liderii mondiali pentru a discuta problemele de securitate globală, care a fost un punct de sprijin în programul său.

"Am vorbit astăzi cu președintele Trump și este categoric împotriva acestui pachet", a declarat Graham în plenul Senatului duminică, la o zi după ce fostul președinte a declarat la un miting că i-ar lăsa pe ruși să facă "ce naiba vor" cu aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare. "El crede că ar trebui să facem din astfel de pachete un împrumut, nu un cadou", a spus Graham.

De la critic al lui Trump, la susținător

Răsturnarea de situație a lui Graham cu privire la ajutorul acordat Ucrainei trimite un semnal de alarmă puternic aliaților SUA, deoarece chiar și unul dintre cei mai agresivi susținători ai intervenționismului american în străinătate pare să fie influențat de poziția mai izolaționistă care domină Partidul Republican.

Aceasta a marcat o schimbare pentru senatorul care a criticat aspru politica externă "America First" a lui Donald Trump atunci când a candidat împotriva acestuia la președinție în 2015, în parte pe un mesaj de lansare a unei invazii americane în Siria. Și chiar dacă s-a apropiat de Trump odată ce acesta a devenit președinte în numeroase alte probleme, veteranul din Forțele Aeriene a continuat să îl critice pe Trump în materie de politică externă, inclusiv pentru că a dorit să se retragă din Afganistan și Siria.

Prin ultima sa mișcare, Graham s-a legat și mai strâns de Trump, în timp ce fostul președinte se îndreaptă spre obținerea nominalizării republicane.

Schimbarea drastică de opinie - chiar și la un politician care a dat dovadă de o abilitate cameleonică în a se adapta la preluarea de către Trump a GOP - a provocat speculații potrivit cărora Graham ar putea fi îngrijorat de poziția sa politică în statul său pro-Trump sau că ar putea fi cu ochii pe o poziție în cabinet într-o viitoare administrație Trump.

content-image

(Candidatul republican la președinția SUA, fostul președinte Donald Trump, dă mâna cu senatorul Lindsey Graham (R-SC) în timp ce ajunge pe scenă pentru a vorbi la conferința Faith and Freedom Road to Majority, la Washington Hilton, la 24 iunie 2023, în Washington, DC. FOTO: Drew Angerer / Getty images / Profimedia)

Schimbare radicală față de pozițiile de până acum

Graham a fost un aliat de lungă durată al lui McCain, senator de Arizona, în materie de politică externă, dar cei doi au început să se despartă pe anumite teme înainte de moartea lui McCain în 2018.

Alții au speculat că Graham, care nu va fi reales până în 2026, ar putea răspunde la intensitatea sentimentelor din baza republicană în ceea ce privește Ucraina. "Să te opui lui Trump [în privința Ucrainei] în acest moment este o condamnare la moarte", a declarat un deputat republican din Camera Reprezentanților, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre reacțiile politice cu care s-au confruntat. "Este destul de riscant pentru el în acest moment, având în vedere cât de furioasă este baza".

Senatorul a încercat să explice schimbarea sa de poziție într-un discurs de o oră ținut luni. El a criticat izolaționismul ca viziune asupra lumii, a criticat lipsa unor cheltuieli de apărare adecvate în Statele Unite și a spus că "mi se rupe inima" că Statele Unite s-au retras din Afganistan.

Dar el a declarat, de asemenea, că nu va susține pachetul de ajutor, după ce s-a gândit la această problemă timp de "zile întregi" și a recunoscut o "tensiune de război" între el și Trump în materie de politică externă. El a spus că a vizitat Irakul și Afganistanul de peste 50 de ori, de multe ori împreună cu prietenul său McCain, și că retragerea SUA din rolul său în lume nu ar face decât să-i încurajeze pe autocrați.

"Dar, după ce am spus toate acestea, pentru ca eu să pot convinge oamenii din Carolina de Sud să continue să sprijine conflictele de peste mări, trebuie să le demonstrez că înțeleg când îmi spun ce se întâmplă cu propria lor țară", a spus Graham. "Așa că nu mă voi duce la Munchen. Mă duc la granița de sud".

El a încurajat Camera să modifice pachetul prin transformarea ajutorului într-un împrumut, printre altele.

Un șoc în politica americană

Anunțul a venit ca un șoc pentru cei care au urmărit cariera lui Graham. În ultimii ani, el a fost co-gazdă a delegației bipartizane la Conferința internațională de securitate de la Munchen, un grup care s-a autointitulat "delegația McCain", după numele regretatului senator care era o prezență constantă la conferință. În 2017, Graham le-a declarat liderilor mondiali reuniți la München că va fi "un an în care vom lovi Rusia în fund în Congres".

John Herbst, fost ambasador în Ucraina în timpul administrației George W. Bush, a declarat că întoarcerea lui Graham privind ajutorul acordat Ucrainei nu este "un mesaj pozitiv" pentru aliați. "Acesta este într-adevăr un moment pentru ca oamenii care înțeleg interesul american de securitate națională să se ridice", a spus el.

McCain a folosit ultima sa călătorie la conferința de la Munchen pentru a-i asigura pe aliații americani că viziunea lui Trump asupra lumii - și ostilitatea față de NATO - nu va zdruncina sprijinul Congresului pentru actuala ordine mondială.

"Vechiul său prieten, senatorul McCain, trebuie să se răsucească în mormânt în acest moment", a declarat Jim Manley, un fost consilier de top al lui Harry M. Reid (D-Nev.), pe vremea când Reid era liderul Senatului. "Au adoptat o poziție foarte falnică, pro-americană, pro-intervenționistă, de nenumărate ori. Acum, când miza nu putea fi mai mare, îndoaie genunchiul în fața cererilor lui Donald Trump".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.