Oamenii de știință au descoperit o legătură între o substanță chimică regăsită în ciocolata neagră și semne ale încetinirii îmbătrânirii biologice, potrivit euronews.ro.
Teobromina, o substanță chimică prezentă în ciocolata neagră, ar putea avea proprietăți anti-îmbătrânire, potrivit unui nou studiu.
Studiul, publicat miercuri în revista Aging, arată că teobromina – un compus vegetal comun provenit din boabele de cacao – ar putea încetini procesul de îmbătrânire biologică.
„Studiul nostru identifică legături între un component-cheie al ciocolatei negre și menținerea tinereții pentru o perioadă mai îndelungată”, a declarat Jordana Bell, autoarea principală a studiului și coordonatoarea grupului de cercetare în epigenomică de la King’s College London.
„Deși nu spunem că oamenii ar trebui să consume mai multă ciocolată neagră, această cercetare ne poate ajuta să înțelegem modul în care alimentele obișnuite pot oferi indicii despre o viață mai sănătoasă și mai lungă”, a adăugat Bell într-o declarație.
Cercetătorii au analizat datele a 509 participanți din Regatul Unit și a 1.160 din Germania și au constatat că persoanele cu niveluri mai ridicate de teobromină în sânge aveau o vârstă biologică mai mică decât vârsta lor cronologică.
Vârsta biologică reprezintă cât de „bătrân” pare corpul unei persoane în funcție de starea sa de sănătate și de funcționarea organismului. Aceasta reflectă uzura acumulată de celule, țesuturi și organe de-a lungul timpului și este influențată de stilul de viață, mediu și genetică – nu doar de trecerea timpului.
Acești indicatori se bazează pe modele ale unor mici „semne” de pe ADN-ul nostru, numite metilări, care se modifică într-un mod previzibil odată cu înaintarea în vârstă.
Cercetătorii au stabilit vârsta biologică a participanților analizând modificările chimice ale ADN-ului pentru a vedea cât de rapid îmbătrâneau și estimând lungimea telomerilor, capetele protectoare de la extremitățile cromozomilor. Telomerii mai scurți sunt asociați cu înaintarea în vârstă și cu bolile legate de vârstă.
Ciocolata neagră a mai fost asociată anterior cu alte posibile beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea inimii. Cu toate acestea, oamenii de știință subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin legătura dintre teobromină și procesul de îmbătrânire.
„Deși studiul explorează o asociere interesantă, nu ne spune ce se întâmplă atunci când nivelurile de teobromină se modifică în urma consumului mai mare sau mai mic de ciocolată și cum afectează acest lucru sănătatea”, a declarat Dimitrios Koutoukidis, profesor asociat de nutriție, obezitate și științe comportamentale la Universitatea Oxford.
Koutoukidis, care nu a fost implicat în studiu, a adăugat că este posibil ca, după luarea în considerare a conținutului de zahăr și grăsimi al ciocolatei, efectele benefice asupra sănătății să fie anulate.
„Așadar, dacă oamenilor le place, ar trebui să o consume rar și în cantități mici”, a concluzionat el.


































Comentează