Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un american născut la Ierusalim a primit, în premieră, un paşaport cu menţiunea 'Israel' la locul de naştere

The Independent
UK passport

Un american născut la Ierusalim a primit vineri în premieră un paşaport american menţionând "Israelul" ca loc de naştere, cel mai recent gest al administraţiei Trump în favoarea statului Israel cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, relatează France Presse.

Până acum, consensul internaţional făcea ca statutul Ierusalimului să rămână nedeterminat pe documentele oficiale, potrivit AGERPRES.

Pandemia forțează băncile centrale ale lumii: au început să vândă aur, pentru prima dată în ultimul deceniu

Israelul consideră Ierusalimul drept capitala sa "unificată şi indivizibilă". Dar comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea părţii estice ocupate a oraşului, unde palestinienii vor să fie capitala statului la care aspiră.

Joi, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunţat că solicitanţii de paşapoarte pot alege acum "Ierusalimul" sau "Israelul" ca loc de naştere pe documentele lor consulare, alegerea implicită rămânând "Ierusalim".

Vineri dimineaţă, un tânăr american de 18 ani, născut în Oraşul Sfânt, şi-a primit paşaportul cu "Israel" ca loc de naştere, în cadrul unei scurte ceremonii la ambasada americană din Ierusalim.

Citește și: Rareș Bogdan, mesaj nemilos: ‘Ticăloșia, corupția, lenea, nepăsarea, incompetența trebuie combătute fără milă și sancționate aspru’

"Menachem (...) a aşteptat mult timp acest moment. Astăzi îi spunem lui Menachem Zivitofsky: aveţi o ţară de naştere, statul Israel", a declarat ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, înmânându-i documentul.

"Sunt onorat să primesc acest paşaport", a răspuns tânărul.

Această măsură simbolică, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, este ultima dintr-o serie de decizii favorabile Israelului iniţiate de preşedintele american Donald Trump, care aspiră la un al doilea mandat.

Cea mai spectaculoasă a fost recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitala Israelului, ceea ce a provocat o ruptură cu palestinienii. În urma acestei măsuri, preşedintele american a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Aceste măsuri au fost salutate în mare parte de dreapta creştină evanghelică americană, una dintre bazele electorale care au contribuit la victoria surpriză a miliardarului republican în 2016, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.