Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un aparat care 'miroase' rata de răspuns a tratamentului la cancerul pulmonar se află în teste

evz.ro
bolnav plaman transplant cancer

Un “nas electronic” care detectează substanțe chimice din respirația pacienților cu cancer pulmonar poate distinge între pacienții care vor răspunde sau nu la imunoterapie, potrivit 360MEDICAL.ro.

Într-un mic studiu, eNose a fost mai eficient în identificarea pacienților care ar putea beneficia de imunoterapie decât testul standard actual.

“Putem diferenția între respondenți și nerespondenți la pacienții cu cancer pulmonar cu celule non-mici cu o precizie de 85% . Asta înseamnă că pentru 24% dintre pacienții studiați, imunoterapia ar putea fi omisă deoarece nu ar ajuta”, a spus coautorul studiului, dr. Mirte Muller, cercetător la Institutul olandez de cancer din Amsterdam, citat de Reuters.

ENose nu a ‘adulmecat” toate persoanele care nu au răspuns la terapie. Conform cercetării, “44% dintre pacienții care nu au răspuns la imunoterapie au făcut un test pozitiv”.

Cancerul pulmonar este principala cauză a decesului cauzat de cancere la bărbați și femei, potrivit American Cancer Society. Majoritatea cancerelor pulmonare, 85%, sunt cancere pulmonare cu celule mari, care cresc mai lent decât cancerul pulmonar cu celule mici.

ENose conține senzori pentru detectarea compușilor organici volatili, care constituie aproximativ 1% din aerul care expiră.

Pentru a stabili dacă nasul electronic ar putea folosi acele substanțe chimice pentru a identifica pacienții care ar răspunde la imunoterapie, cercetătorii au analizat 143 pacienți care urmau să se supună imunoterapiei cu medicamente anti PD-1, pembrolizumab sau nivolumab.

Înainte de imunoterapie, voluntarii au fost rugați să respire adânc, să țină aerul în piept timp de cinci secunde și apoi să expire încet în eNose.

Pentru a pregăti algoritmul eNose care a analizat datele participanților, cercetătorii au folosit rezultatele analizelor asociate cu datele respirației recoltate timp de trei luni de la 92 de pacienți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.