Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un apel pentru protejarea planetei: ONG-uri solicită respectarea 'limitelor planetare' la JO de iarnă din 2030

digisport.ro
jocuri olimpice

În jur de 20 de ONG-uri, parlamentari, sportivi şi oameni de ştiinţă au cerut ca Jocurile Olimpice de iarnă din 2030, pentru organizarea cărora candidează Franţa, Suedia şi Elveţia, să fie "compatibile cu respectarea limitelor planetare", informează AFP.

În comunicatul publicat miercuri, acest colectiv stabileşte în jur de cincisprezece condiţii care, dacă nu sunt respectate, "vor contribui, din păcate, la schimbările climatice şi la pierderea biodiversităţii, cu care se confruntă deja zonele montane astăzi", potrivit Agerpres.

"Evenimentele sportive majore, dorite şi susţinute de autorităţile publice, trebuie gândite şi organizate ca instrumente ce servesc unui proiect social şi teritorial, care să permită locuibilitatea acestor spaţii pe termen lung", scrie acest colectiv, printre membrii căruia sunt sportivii francezi Marie Dorin, campioană olimpică la biatlon, şi Mathieu Crepel, dublu campion mondial de snowboard.

Printre aceste condiţii: garantarea unor pârtii "făcute în cea mai mare parte cu zăpadă naturală", Jocuri Olimpice "cu infrastructura existentă 100%" şi "conservarea 100% a siturilor naturale", renunţarea la "parteneriatele cu sponsori a căror activitate promovează comportamente şi produse puternic poluante sau consumatoare de resurse".

Semnatarii solicită de asemenea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) şi federaţiilor internaţionale "să integreze evoluţiile climatice în proiectarea evenimentului".

"Sportul, şi mai ales sporturile de iarnă şi zonele montane, sunt şi vor fi din ce în ce mai afectate de consecinţele schimbărilor climatice şi ale pierderii biodiversităţii", au adăugat ei.

Pârtia de la Zermatt-Cervinia (Elveţia-Italia) a reînviat recent dezbaterea de mediu, cu imaginea unor excavatoare care au săpat gheţarul Theodule pentru a amenaja pârtia de concurs. Sesizată de un ONG, Comisia cantonală de construcţii din Valais a indicat că "o parte din instalaţii se extind şi în afara domeniului schiabil omologat pe teritoriul elveţian".

Franţa, care va organiza Jocurile Olimpice de vară peste nouă luni, a oficializat pe 7 noiembrie candidatura sa pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2030. În competiţie cu Suedia şi Elveţia, va prezenta candidatura sa la CIO pe 21 noiembrie şi va şti la începutul lunii decembrie dacă este admisă în procesul de selecţie final.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.