Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un avion israelian a survolat pentru prima dată Sudanul

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu a anunțat că un avion privat israelian a survolat pentru prima dată Sudanul,  salutând în acest sens un exemplu de îmbunătăţire a legăturilor cu state care sunt istoric ostile Israelului, informează AFP şi Reuters potrivit Agerpres.

Ţările arabe au făcut din reglementarea conflictului israeliano-palestinian condiţia pentru normalizarea relaţiilor cu Israel. Dintre ţările arabe, Israelul întreţine relaţii diplomatice doar cu Egiptul şi Iordania, cu care are încheiate tratate de pace.

Însă Netayanu nu încetează să susţină că noile realităţi regionale, începând cu expansiunea influenţei iraniene, creează o convergenţă de interese cu ţările arabe, în special cu cele din Golf.

În timpul unei reuniuni istorice de la începutul lui februarie în Uganda, premierul israelian a evocat împreună cu liderul sudanez Abdel Fattah al-Burhane, o "normalizare" a relaţiilor cu Sudanul, ţară majoritar arabă şi musulmană.

"Primul avion israelian a trecut ieri deasupra Sudanului. Este o adevărată schimbare", a declarat Netanyahu duminică seara, în timpul unei reuniuni cu evrei americani la Ierusalim, fără a oferi mai multe detalii cu privire la acest zbor.

Cotidianul israelian Haaretz informează, citând un responsabil din guvern sub protecţia anonimatului, că este vorba de un "avion privat" şi nu de un zbor al companiei naţionale El Al.

Netanyahu a afirmat în legătură cu aceasta că semnele vizibile privind un dezgheţ în relaţiile cu Sudanul şi cu alte ţări musulmane nu sunt decât "vârful aisbergului" diplomatic. "Ceea ce vedeţi este în jur de 10%. Mari schimbări urmează să aibă loc", a dat el asigurări.

După întrevederea dintre Netanyahu şi Burhane, guvernul sudanez a afirmat că şeful Consiliului suveran sudanez nu i-a promis premierului israelian "normalizarea relaţiilor" dintre ţările lor.

Acest Consiliu, la putere în Sudan, este însărcinat cu supervizarea tranziţiei acestei ţări spre un regim civil. El a fost pus în funcţiune după destituirea preşedintelui Omar el-Bashir în aprilie 2019 de către armată, la presiunea unei mişcări de contestare fără precedent.

Sudanul încearcă să convingă Washingtonul, mare aliat al Israelului, să-l scoată de pe lista sa de ţări ce susţin terorismul, în speranţa de a-i readuce pe investitori şi de a ieşi din grava criză economică în care este cufundată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.