Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un bancher laudă relansarea economică a României: structura PIB-ului a jucat un rol crucial

PIBfoto

Anul 2020 a însemnat o criză puternică ce a lovit întreaga lume, inclusiv România. Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al Alpha Bank România şi director general al reţelei internaţionale a grupului Alpha Bank, spune că indicatorii arată că România se îndreaptă către o relansare economică puternică, informează Mediafax.

„România din punctul meu de ve­dere a performat extrem de bine în această etapă, din punctul de vedere al re­lansării economice. Indicaţiile pe care le avem şi forecasturile care există în momentul de faţă arată o creş­tere economică în 2021 de 7,4%. Când ne uităm la un astfel de nivel de creş­tere economică ne putem imagina de fapt şi de drept că ceva a funcţionat foarte bine din punctul de vedere al re­zilienţei economiei româneşti în con­tex­tul crizei“, a declarat Sergiu Oprescu în cadrul emisiunii de busi­ness ZF Live.

Oprescu spune că teama principală este modul de administrare al deficitui bugetar şi cum va putea fi redus în următoarea perioadă. „O altă teamă principală la nivelul sistemului bancar este forţa de muncă. Pierderea de staff anuală este destul de mare la nivelul sistemului bancar, vorbim de 10-15 puncte procentuale de staff care pleacă din sistemul public.“

Unul dintre principalele motive pe care Sergiu Oprescu le oferă ca ex­pli­caţie pentru această creştere eco­nomică este structura PIB-ul Româ­niei. Spre deosebire de alte state, Ro­mânia nu s-a confruntat cu o pierdere majoră de capital din turism, iar segmentul de IT a fost într-o continuă creştere şi a generat foarte multă valoare adăugată pentru produsul intern brut. Pe de altă parte, scăderea a venit de la sistemul HoReCa şi din agricultură.

„În România cred că avem o structură şi un mix de indicatori pen­tru contribuţia la creşterea PIB-ului care sunt mai buni şi în contextul pandemiei au performat mai bine. Nu avem o expunere aşa de mare la tu­rism spre exemplu, precum alte ţări cum este Grecia, cum este Cipru, un­de contribuţia turismului la creşterea eco­nomică este mult mult mai mare decât în România. Bineîn­ţe­les că acea acel segment a fost mai impactat de criza generată de COVID-19. Eco­no­mia are multe ele­mente care în an­samblu con­tri­buie de fapt şi de drept la această rezi­lienţă şi care s-au com­portat mai bi­ne în perioada de criză. Segmentul de IT este un segment care gene­rează foarte multă valoare adău­gată pentru PIB în ultima perioadă, a fost pe un trend crescător în ultimii ani, trend care a fost cu ade­vă­rat din punctul meu de vedere po­zi­tiv impactat în perioada pandemiei.“

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.