Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un boicot al referendumului va fi un eșec

twitter.com
referendum

După ce au răspândit cantități industriale de fake news-uri și calomnii, de-a lungul celor trei ani în care inițiativa cetățenească a Referendumului pentru căsătorie a fost blocată de politicieni, opozanții organizării Referendumului pentru Căsătorie și-au prezentat strategia pentru Referendum: #boicot. Iată un exemplu care rezumă gândirea din spatele strategiei:

„Aveți opțiunea de a boicota Referendumul, care poate însemna un NU apăsat. Iată de ce. Pentru ca scrutinul să fie validat este necesară prezența la urne a 30% dintre persoanele cu drept de vot. Fără cvorum, Constituția nu se schimbă, chiar dacă sută la sută din participanți cer schimbarea definiției familiei. Boicotarea este văzută de cei mai mulți analiști ca fiind singura variantă plauzibilă de blocare a inițiativei de schimbare a Constituției” (citez dintr-un mesaj al campaniei Declic anti-Referendum.)

Ca primă observație, vechile obiceiuri mor prost. Odată ce ai răspândit, timp de trei ani, fake news-uri, este greu să mai spui adevărul. Chiar judecătorul Cristi Danileț ne arată, într-un text recent, că Referendumul nu își propune să schimbe definiția familiei sau să redefinească familia: „Acest referendum nu privește familia: el nu redefinește familia, așa cum titrează presa, ci precizează (nici măcar nu modifică) un cuvânt dintr-un alineat al unui articol din Constituție - este vorba de art. 48 alin. (1) - care se referă la CĂSĂTORIE. (…) „Viața de familie este reglementată la un alt articol din Constituție - art. 26 alin. (1) - care NU ESTE SUPUS MODIFICĂRII.”

A doua observație e legată de următorul fapt: „Constituția nu se schimbă, chiar dacă SUTĂ LA SUTĂ din participanți cer schimbarea definiției familiei.” Asta înseamnă că cei care se opun inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției ar pierde cu scorul de 100 – 0. Sau de 99 – 1; dar, în condițiile în care prezența la vot ar fi de 27% să spunem, Referendumul nu s-ar valida. Sună ca un plan bun, corect? Ei bine, nu chiar.

Un scor de 99 – 1 ar delegitima orice inițiativă care ar susține căsătoria homosexuală, pentru cel puțin trei decenii de acum înainte. Nici un politician nu va îndrăzni să susțină o astfel de temă, chiar dacă Constituția nu se va schimba – și, când efectul acestui 99 – 1 va trece, căsătoria homosexuală nu va mai fi la modă. Neomarxiștii își vor fi găsit, la acea vreme, următoarea minoritate sau următorul grup defavorizat pe care să-l „apere” și pe care să-l folosească în realitate ca scut uman pentru a-și urmări agenda politică. Agendă care, ca în toate timpurile și în toate locurile unde a fost urmărită, va lăsa în urmă doar scrum, ură și dezbinare.

Așadar, această „singură variantă plauzibilă” pentru cei mai mulți analiști din tabăra anti-Referendum nu prea este, nici ea, plauzibilă. Dar una este să pierzi cu 99 – 1, și alta este să pierzi, totuși, cu 75 – 25. Eu, unul, dacă aș susține agenda LGBTQ sau alte agende progresiste, m-aș gândi de trei ori înainte să dau share cu mesajele #Boicot. Însă cei care au crezut că acest Referendum redefinește familia sau că discriminează mamele singure sau că impune o „taxă pe celibat” pot crede la fel de ușor și că să pierzi cu 99 – 1 este „plauzibil” sau „acceptabil”; deoarece, când deții o astfel de credulitate, totul îți pare „plauzibil”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.