Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un britanic şi un belgian, condamnaţi pentru că au contribuit la atentatele de la Paris și Bruxelles

atentat Paris

Un britanic şi un belgian au fost condamnaţi luni la 8, respectiv 3 ani de închisoare de un tribunal londonez pentru ajutorul financiar acordat lui Mohamed Abrini, suspect-cheie în atentatele de la Paris şi Bruxelles, transmite AFP.

Britanicul Mohammed Ali Ahmed şi belgianul Zakaria Boufassil, ambii în vârstă de 26 de ani, au fost găsiţi vinovaţi că i-au remis în iulie 2015, în oraşul Birmingham (centrul Angliei), suma de 3.000 de lire sterline (3.500 de euro) lui Mohamed Abrini, supranumit 'bărbatul cu pălărie'.

Mohammed Ali Ahmed şi-a recunoscut vinovăţia, în schimb Zakaria Boufassil a negat acuzaţiile.

Citește și: Angela Merkel: Germania va respecta în continuare principiul 'unei singure Chine'

Belgiano-marocanul Mohamed Abrini i-a însoţit pe cei doi atentatori kamikaze care s-au aruncat în aer pe aeroportul din Bruxelles în dimineaţa zilei de 22 martie, provocând moartea a 32 de persoane. Abrini, care a fost arestat pe 9 aprilie, mai este suspectat că s-a ocupat de logistica pentru atentatele de la Paris de pe 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de victime.

În vara dinaintea atentatelor, Abrini petrecuse mai multe zile în Marea Britanie pentru a strânge fonduri. Conform procurorilor britanici, care au citat audierea sa de către anchetatorii belgieni la finele lui aprilie, Abrini a acţionat la instrucţiunile lui Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul prezumtiv al atentatelor din capitala Franţei.

Abrini l-a indicat în mod expres pe Boufassil ca fiind persoana care i-a înmânat geanta cu bani la Birmingham.

Boufassil, un mare consumator de canabis, a susţinut că a fost 'folosit' de Mohammed Ali Ahmed, care era 'o simplă cunoştinţă', şi de Abrini, pe care nu-l întâlnise niciodată.

El a recunoscut doar că a avut în posesie o geantă pe care Ahmed i-o dăduse cu câteva zile înainte ca lui Abrini să-i fie predaţi banii.

Boufassil a mai afirmat că, după ce i-a predat banii lui Abrini, a fost recrutat de serviciul britanic de contrainformaţii MI5, care s-a debarasat de el când nu i-a mai servit la nimic.

Conform spuselor avocatului său, Boufassil ar fi primit 3.000 de lire şi un telefon în schimbul informaţiilor, iar o parte din bani i-ar fi folosit pentru a-şi vizita familia şi prietena în Maroc, anunță Agerpres#mce_temp_url#.

Belgianul, care se descrie drept 'un musulman tolerant şi moderat', a fost arestat după revenirea din Maroc, pe 15 aprilie, pe aeroportul Gatwick din Londra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.