Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un celebru neuropsihiatru francez îl îndeamnă pe preşedintele Macron să-i repatrieze pe copiii de jihadişti din Siria

Agerpres
Emmanuel Macron

Un celebru neurolog şi psihiatru francez, Boris Cyrulnik, l-a îndemnat duminică pe preşedintele Emmanuel Macron să-i repatrieze pe cei circa 200 de copii francezi de jihadişti deţinuţi în Siria, precum şi pe mamele lor, apreciind că ei constituie acolo "o ameninţare pentru securitatea" francezilor, informează AFP.

"Cu cât mai mult vor rămâne ei acolo, cu atât mai puţin vor iubi Franţa. Ei sunt recuperabili dacă de ei s-ar ocupa cineva imediat", afirmă Boris Cyrulnik.

"Cred că preşedintele (Macron) se teme că aceşti copii repatriaţi ar putea deveni jihadişti. Însă eu afirm că nu, iar ideea mea nu vine din cer, ea se fondează pe observaţii ştiinţifice (...), dacă de ei se va ocupa cineva foarte curând, ei nu vor deveni periculoşi", a adăugat medicul de 84 de ani.

Preşedinte al comisiei asupra "Primelor 1.000 de zile ale copilului", care a înaintat în septembrie 2020 un raport şefului statului asupra acestei perioade cruciale - de la concepţie până la vârsta de doi ani - pentru dezvoltarea copilului, Boris Cyrulnik pledează şi pentru repatrierea mamelor împreună cu copiii lor.

"Pentru aceşti copii, mama este singura lor bază de securitate. A-i repatria singuri constituie o agresiune şi o izolare suplimentare. Ei vor ajunge probabil să urască ţara care le-a produs atâta suferinţă. Aceasta este o fabrică de delincvenţi, foarte uşor de recuperat de ideologii extremiste. Riscăm să facem din ei bombe", explică Cyrulnik.

Potrivit lui, a repatria mamele şi copiii "ar putea declanşa (la copii) procesul de rezilienţă neuronală", prin care creierul poate surmonta un traumatism. Şi "cu cât mai devreme are loc aceasta, cu atât e mai uşor", a subliniat el.

Circa 80 de femei franceze, care s-au raliat organizaţiei Stat Islamic, şi 200 de copii sunt deţinuţi în lagăre kurde din nord-estul Siriei. Avocaţi, parlamentari, ONG-uri şi Comisia naţională consultativă pentru drepturile omului cer în mod regulat autorităţilor franceze să-i repatrieze.

Însă autorităţile franceze menţin o politică de repatriere de la caz la caz pentru aceşti copii şi consideră că adulţii ar trebui judecaţi în Siria. Până acum, Franţa a repatriat 35 de copii, majoritatea orfani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.