Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un centru internaţional pentru investigarea războiului din Ucraina se deschide luni la Haga, un prim pas pentru crearea unui tribunal special

bzi.ro
CIJ-HAGA

Un birou internaţional însărcinat cu investigarea invaziei ruseşti din Ucraina se deschide luni, la Haga, ca un prim pas spre posibila creare a unui tribunal care să îi judece liderii ruşi, relatează AFP, potrivit news.ro.

Centrul internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) reuneşte procurori de la Kiev, din Uniunea Europeană, Statele Unite şi Curtea Penală Internaţională (CPI).

Această instituţie are sarcina de a investiga şi de a strânge probe şi este avută în vedere ca un prim pas înainte de înfiinţarea unui tribunal special pentru a-i judeca pe oficialii ruşi de cel mai înalt rang pentru declanşarea războiului din Ucraina, o solicitare făcută de Ucraina.

În cadrul inaugurării ICPA, mai mulţi oficiali de rang înalt urmează să susţină o conferinţă de presă la sediul agenţiei judiciare a UE de la Haga, la ora locală 9.15 (10.15, ora României), a precizat Eurojust într-un comunicat de presă. Printre aceştia se numără procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, procurorul CPI, Karim Khan, procurorul general adjunct al SUA, Kenneth Polite, şi comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a precizat Eurojust.

Apelurile pentru crearea unui tribunal special dedicat războiului din Ucraina s-au înmulţit, întrucât CPI are jurisdicţie doar pentru a investiga crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina.

În martie, CPI, care are sediul tot la Haga, a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa deportare a copiilor ucraineni.

Kievul a făcut presiuni pentru crearea unei instanţe speciale de când sute de cadavre au fost descoperite după retragerea trupelor ruseşti din oraşul Bucea, în apropiere de capitala ucraineană, în aprilie 2022.

Sprijinul internaţional a crescut în mod constant, iar în februarie Comisia Europeană a anunţat crearea ICPA. Bruxelles-ul a declarat că "obiectivul final al centrului este de a-i urmări în justiţie pe cei responsabili de invadarea" Ucrainei. Implicarea Statelor Unite a dat mai multă greutate apelului pentru un tribunal special, chiar dacă Washingtonul refuză în continuare să devină membru al CPI. În timpul unei vizite la Haga, în iunie, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a numit-o pe Jessica Kim, procuror special pentru crime de agresiune, în calitate de reprezentant al său în cadrul CPI.

Problema complexă a modului în care ar funcţiona un astfel de tribunal rămâne însă nerezolvată. Ucraina este în favoarea obţinerii unei rezoluţii din partea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Însă unii dintre susţinătorii occidentali ai Kievului se tem că iniţiativa nu va primi suficient sprijin internaţional şi cer în schimb un tribunal hibrid format din judecători ucraineni şi judecători de alte naţionalităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.