Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un climatolog a explicat fenomenele extreme din ultima perioadă: 'Vom avea instabilități mult mai intense decât cele obișnuite'

straitstimes.com
inundatii londra

Climatologul Roxana Bojariu a explicat de ce au apărut fenomenele meteo extreme din ultimele săptămâni.

„E o legătură cu tot ce se întâmplă în emisferica nordică. Și în SUA vine un val de căldură de la coastă la coastă. Am avut, pe de altă parte, inundații. Musonul este mult mai intens în India, în China inundații puternice și acum un tifun amenință coasta. Avem în Siberia temperaturi foarte mari și continuă și acolo incendiile de vegetație”, a spus Roxana la postul Digi24.

„Toate aceste manifestări, până la urmă sunt manifestări ale sezonului cald, numai că intensitatea lor este foarte mare și observăm cum circulația atmosferică este blocată, ținând zone din emisfera nordică fie sub cupolele de căldură, fie în instanbilitate puternică cu impact asupra favorabilității inundațiilor. E o circulație foarte sinuasă în emisfera nordică, practic avem astfel de blocaje peste tot în emisferă și astfel de blocaje favorizează manifestările extreme: fie valuri de căldură, fie precipitații intense.

La contactul între aceste mase de aer cu contrast termic vom avea instabilități mult mai intense decât cele obișnuite. Practic vorbim de o exacerbare a tuturor manifestărilor tocmai datorită cantității de căldură în plus care există în sistem datorate încălzirii globale”, a conluzionat Roxana Bojariu la Digi24.

Vezi si: VIDEO După inundații, China a fost lovită și de taifun: traficul aerian, feroviar şi maritim a fost întrerupt .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.