Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un control republican al Senatului SUA ar ajuta Turcia să achiziţioneze F-16

en.reseauinternational.net
sua turcia

Eforturile Turciei de a finaliza achiziţia de avioane F-16 ar fi "mult mai uşoare" dacă republicanii ar ajunge să controleze Senatul american, a apreciat preşedintele Recep Tayyip Erdogan în declaraţii citate sâmbătă de media turcă, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Turcia, ţară membră NATO, solicitase în octombrie să cumpere 40 de avioane de luptă Lockheed Martin Corp F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război pe care le are în dotare, iar discuţiile tehnice continuă între cele două părţi.

Congresul SUA este cel care aprobă orice vânzare finală, ceea ce reprezintă un obstacol pentru Ankara, având în vedere legăturile diplomatice uneori tensionate între cele două ţări, precum şi scepticismul unor parlamentari americani.

"Speranţa mea este ca următoarea lună să fie plină de veşti bune şi să progresăm într-o direcţie foarte pozitivă în ceea ce priveşte problema F-16", a declarat Erdogan, citat de agenţia de stat Anadolu şi de alte media, în timpul unui zbor din Uzbekistan.

"Dacă republicanii îşi revendică cele câteva locuri de care au nevoie în Senat, lucrurile vor fi mult mai uşoare pentru noi", a apreciat preşedintele turc.

Victoria senatorului democrat în exerciţiu Mark Kelly vineri în Arizona îi plasează pe democraţi la un loc distanţă pentru victoria în Senat, după alegerile de marţi, în prezent aşteptându-se rezultatele decisive din două state, Nevada şi Georgia.

În timp ce achiziţia de F-16 de către Turcia are susţinători şi oponenţi în ambele partide, Bob Menendez, preşedintele democrat al Comisiei din Senat pentru relaţii externe, ar putea constitui o piedică, având în vedere criticile sale repetate la adresa situaţiei drepturilor omului din Turcia sub Erdogan.

Erdogan a declarat în septembrie că a primit un feedback "pozitiv" de la doi senatori americani cu care s-a întâlnit la New York. Un purtător de cuvânt al lui Erdogan a declarat recent că achiziţia ar putea fi finalizată până la începutul anului viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.