Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un criminal fără studii și un proxenet - sunt candidații lui Ilan Șor pentru alegerile locale din Republica Moldova

deschide.md
interlopi moldova candidati alegeri

Cu antecedente penale, fără studii și susținători ai separatiștilor pro-ruși din Donbass. Este vorba despre candidații Partidului ”Șansă” la funcția de primar în două localități din raionul Telenești, Republica Moldova. Sursele Deschide.MD ne-au oferit mai multe informații despre activitatea acestora de-a lungul anilor.

Unul dintre ei este Ruslan Raiu, candidat din partea Partidului ”Șansă” la funcția de primar al comunei Ghiliceni, raionul Telenești, Republica Moldova. Născut în 1988, acesta are viza de domiciliu în orașul Telenești, însă locuiește în Chișinău.

Potrivit surselor Deschide.MD, în perioada 2006-2014, Raiu a fost judecat pentru trafic de persoane și proxenetism. În perioada 2020-2022, acesta a locuit în Irlanda, unde activa în calitate de maseur, dar practica și arte marțiale mixte (MMA), participând la câteva turnee de lupte în cușcă.

Pe rețelele de socializare, sub pseudonimul Ruslan Magamedov, acesta a publicat mai multe fotografii pe fundalul drapelului Rusiei, dar și cu drapelul așa-zisei Novorosii – o confederație autoproclamată în anul 2014 de către ”republicile populare” Donețk și Lugansk.

În iunie 2022, Raiu, alias Magamedov, s-a întors în R. Moldova. Acesta a fost observat în orașul Telenești, conducând un automobil de lux care nu-i aparține, fiind înregistrat pe numele unei alte persoane. Acesta intenționa să deschidă un salon de masaj în orașul Telenești însă, între timp, s-a reprofilat și și-a început cariera politică. El a participat la mai multe evenimente organizate de Partidul ”Șansă”, finanțat de oligarhul fugar Ilan Șor, fiind ulterior înaintat de formațiune la primăria Ghiliceni.

content-image

Prietenul lui Raiu, Vasile Catrinescu, înaintat de ”Șansa” lui Șor la funcția de primar al satului Leușeni, raionul Telenești, are un cazier și mai ”bogat”. Și-a început ”cariera” infracțională încă din copilărie, fiind condamnat în 2003, pe când avea doar 16 ani, la cinci ani de închisoare cu suspendare. Trei ani mai târziu, în 2006, acesta a fost condamnat, din nou, pentru jaf. De data asta, pedeapsa care i-a fost aplicată a fost de patru ani cu suspendare. În 2008 a fost condamnat pentru cauzarea de leziuni medii la trei ani de închisoare, din nou, cu suspendare.

Sursele Deschide.MD susțin că Vasile Catrinescu ar fi fost membru al grupării conduse de autoritatea criminală Oleg Pruteanu, alias Borman.

În perioada anilor 2012-2020, acesta s-a aflat în Portugalia, unde ar fi fost implicat în comiterea mai multor infracțiuni grave.

Tot acolo el începe să practice artele marțiale mixte, activitate pe care o continuă și în Irlanda, unde apare în mai multe fotografii cu Ruslan Raiu, alias Magamedov.

Totodată, există semne de întrebare cu privire la legalitatea înregistrării acestuia în calitate de candidat la funcția de primar, în contextul în care, potrivit Codului Electoral, ”Au dreptul de a fi aleși primari cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care au cel puțin studiile generale obligatorii prevăzute la art. 13 din Codul educației nr. 152/2014”.

În cazul lui Catrinescu, diploma de încheiere a învățământului mediu obligatoriu a fost emisă în 2005 de către o instituție din Moscova, perioadă în care, conform informațiilor oferite de sursele Deschide.MD, ispășea condamnarea condiționată pentru furt. În aceste condiții, el trebuia să se afle pe teritoriul R. Moldova, așa că nu avea cum să își facă studiile în Rusia. Astfel, fie Catrinescu a încălcat legislația și a plecat în Federația Rusă pentru a învăța, fie documentul emis este falsificat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.