Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un cunoscut jurnalist turc a fost trimis în spatele gratiilor

Jurnalistul turc Ahmet Sik a anunţat joi că se află în detenţie ca urmare a unor declaraţii postate pe contul său de Twitter, în timp ce un lider al opoziţiei turce care a vorbit cu el a declarat că Sik este acuzat de propagandă teroristă, relatează Reuters, conform agerpres.

Cel puţin 81 de jurnalişti se află în detenţie în Turcia, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), şi peste 130 de ziare, site-uri de ştiri şi posturi de radio şi televiziune au fost închise în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie.

Citeşte şi: Atac TERORIST împotriva Partidului Comunist din China. Mai multe persoane UCISE

Mai mulţi jurnalişti şi scriitori turci au fost acuzaţi de atunci de propagandă teroristă.

''Sunt în detenţie. Voi compărea în faţa procurorului pentru un tweet'', a postat Sik pe reţeaua Twitter.

Baris Yarkadas, parlamentar din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, principala formaţiune de opoziţie din Turcia), a scris pe Twitter că Ahmet Sik i-a transmis că este acuzat de propagandă teroristă.

Agenţia de presă proguvernamentală turcă Anadolu a menţionat că jurnalistul mai este acuzat că, prin postările sale pe Twitter şi prin activitatea sa la cotidianul Cumhuriyet, a insultat statul, sistemul judecătoresc, armata şi poliţia din Turcia.

Amploarea represaliilor la care au recurs autorităţile turce după tentativa de puci de la jumătatea lunii iulie i-a alarmat pe aliaţii occidentali ai Turciei, dar şi pe investitorii străini. Organizaţiile pentru drepturile omului şi partidele de opoziţie susţin că preşedintele Recep Tayyip Erdogan a folosit tentativa de puci drept pretext pentru a-i reduce la tăcere pe opozanţii săi politici.

Citeşte şi: Captură RECORD de cocaină în Australia. O întreagă reţea de trafic a fost ANIHILATĂ - FOTO/VIDEO

Ankara afirmă că în spatele tentativei de puci s-a aflat clericul Fethullah Gulen, fost aliat al lui Erdogan şi care în prezent trăieşte în exil în SUA. Gulen a negat constant orice implicare în evenimentele respective.

Ahmet Sik l-a criticat dur pe Fethullah Gulen de-a lungul timpului. În 2011, el a fost închis pentru un an în urma publicării unei cărţi despre viaţa clericului, în cadrul seriei de cazuri penale care au dus la întemniţarea a sute de militari şi jurnalişti ce afirmaseră că sunt ţintele sistemului judiciar gulenist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.