Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat al partidului pro-kurd HDP a fost deposedat de mandat

miting HDP

Un deputat al principalului partid pro-kurd din Turcia a fost lipsit miercuri de mandatul său, o măsură care deschide calea spre încarcerarea sa şi marchează un nou punct de cotitură în represiunea împotriva formaţiunii sale de opoziţie, relatează AFP.

"Voi rezista acestui puci împotriva Parlamentului. Voinţa poporului nu poate fi călcată în picioare", a reacţionat Omer Faruk Gergerlioglu, din cadrul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), care a fost deposedat de mandat după lectura oficială în hemiciclu a unei condamnări în justiţie.

"Nu ne vom supune!", au scandat mai mulţi deputaţi ai HDP în Parlament, agitând pancarte cu fotografia lui Gergerlioglu.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

În 2018, acesta a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru "propagandă teroristă", după ce a distribuit pe reţelele de socializare un articol privind posibile convorbiri între Ankara şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

PKK, care s-a angajat într-o luptă de gherilă sângeroasă în sud-estul Turciei, este considerat "grup terorist" de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

Curtea de Casaţie a confirmat această condamnare luna trecută.

De multă vreme un militant pentru apărarea drepturilor omului, Omer Faruk Gergerlioglu este cunoscut pentru susţinerea a numeroase cauze, în special în lupta împotriva relelor tratamente, precum tortura, faţă de deţinuţi.

Înainte de destituirea sa, Gergerlioglu a afirmat că nu va ieşi din hemiciclu fără a fi constrâns. "Pot veni să mă aresteze, cum au făcut cu deputaţii kurzi în 1994", a spus el.

În 1994, trei aleşi au fost expulzaţi cu forţa din Parlament pentru că şi-au depus jurământul în kurdă.

Mai mulţi deputaţi ai HDP au refuzat miercuri după-amiază să plece din hemiciclu în semn de solidaritate cu Omer Faruk Gergerlioglu.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

A treia cea mai mare formaţiune politică din Turcia, HDP este vizat de o represiune implacabilă din 2016, an în care carismaticul său lider Selahattin Demirtas a fost încarcerat, notează AFP.

Şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan acuză formaţiunea că este "vitrina politică" a PKK. HDP respinge această acuzaţie, afirmând că este victima unor măsuri represive din cauza opoziţiei neclintite faţă de preşedintele turc.

Incluzându-l pe Omer Faruk Gergerlioglu, 14 deputaţi ai HDP au rămas fără mandate din 2016.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.