Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat din Parlamentul de la Chișinău propune ca leafa demnitarilor de stat să fie făcută publică anual

Parlamentul Republicii Moldova
Parlament Moldova

Demnitarii de stat, personalul din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, a funcționarilor publici de conducere de nivel superior, a conducătorilor şi adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului ar putea să fie obligați să facă public salariul pe care-l ridică anual.

Un proiect de lege în acest sens este propus de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, transmite Realitatea.md.

Deputatul propune ca, Ministerul Finanțelor, până pe data de 1 mai a fiecărui an, să publice pe pagina sa web suma totală a remunerării (salarii, indemnizații, compensații etc), încasate în anul anterior de persoanele cu funcții de demnitate publică, personalul din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, funcționarii publici de conducere de nivel superior şi a conducătorilor şi adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului.

Autorul inițiativei legislative afirmă că, practica dată există, spre în Estonia, dar și în alte țări, unde legiuitorii au căzut de acord asupra faptului că, salariile demnitarilor și funcționarilor de rang înalt, dar și a consilierilor lor, sunt și trebuie să fie o chestiune de interes public.

Deși toate aceste categorii de „angajați ai statului” declară venitul lor anual în declarația de avere și interese personale, depusă la Autoritatea Națională de Integritate, Alaiba spune că, cetățenilor le este greu să acceseze această informație, fapt pentru care se dorește crearea unui asemenea mecanism.

„Veniturile funcționarilor și demnitarilor pot fi estimate din informația deja disponibilă public, însă publicului larg îi este dificil să le acceseze, din cauza formei în care aceasta este publicată (declarațiile de avere și interese). Actualul proiect de lege va crește nivelul de transparență, accesibilitate și utilizare a informației date, astfel ca publicul larg să poată consulta informația dată cu mai puține impedimente, fără a genera vreun cost adițional pentru buget”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Precizăm că, unii angajați de rang înalt în cadrul instituțiilor statului ridică lunar salarii, care pot ajunge chiar și la câteva sute de mii de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.