Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat UDMR critică proiectul de lege privind Strategia de dezvoltare teritorială

senat

Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat miercuri că proiectul de lege privind aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României, trimis de Guvern la Senat, este 'greşit', afirmând că 'strategia de peste 300 de pagini nu este decât o selecţie de texte'. 'Această strategie de peste 300 de pagini nu este decât o selecţie de texte, luate inclusiv din ziare şi din studii efectuate de-a lungul timpului, cu prevederi care se contrazic ori care nu respectă realitatea din România. Este un proiect greşit. Mi se pare nepermis ca să faci text de lege din nişte texte luate din studii şi din ziare. Nu se pot face legi serioase şi mai ales o strategie de dezvoltare teritorială cu texte din studii. UDMR nu va susţine acest proiect de lege. Se vede deja ce se doreşte: să se facă cele opt regiuni de dezvoltare, nu altele, se doresc supercomune şi se doreşte reclasificarea municipiilor, unde Oradea va fi cu o clasă mai jos,' a spus, în conferinţă de presă, Cseke Attila.

El a subliniat că proiectul cuprinde prevederi cu caracter director, obligatorii pentru strategiile politice şi programele în profil teritorial şi pentru documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanismului, în orizontul de timp 2035. De asemenea, creează o ierarhie complexă de planuri şi strategii pentru toate nivelurile administrative. Parlamentarul consideră că acest proiect de lege lezează interesele judeţului şi ale municipiului Oradea de a fi centru regional şi al judeţului prin structurile pe care proiectul le prevede deja, adică opt regiuni de dezvoltare ale ţării, faţă de 16 cum a propus UDMR.

'Vă citez din strategie: 'România este alcătuită din opt regiuni de dezvoltare, fără statut administrativ la momentul actual, 41 de judeţe, 103 municipii, 217 oraşe, 2.861 comune şi 12.597 sate.' Ce sugerează acest text? Că guvernul, iniţiatorul, deja consideră cele opt regiuni de dezvoltare ca fiind o chestiune clar bătută în cuie. Din punct de vedere al judeţului Bihor, ne luptăm de ani de zile împotriva împărţirii în opt regiuni. Avem un proiect cu 16 regiuni de dezvoltare, propus de UDMR, în care Bihorul ar fi împreună cu Sălajul şi Satu Mare o regiune de dezvoltare separată,' a spus Cseke Attila.

De asemenea, deputatul a arătat că municipiul Oradea va fi degradat cu o categorie, fiind considerat municipiu pol regional secundar, ceea ce va duce la scăderea punctajului acordat la diverse finanţări. În plus, Oradea şi Bihorul, deşi sunt evidenţiate cu părţi pozitive, nu se regăsesc în referirile pentru infrastructură, conectivitate sau şanse de dezvoltare. UDMR Bihor a iniţiat şi depus, la începutul lunii octombrie, o adresă comună semnată şi de PSD şi ALDE către premierul Dacian Cioloş şi viceprim-ministrul Vasile Dâncu, legată de retragerea din dezbatere publică a proiectului de lege privind amenajarea teritoriului naţional.

'Aşteptăm răspunsul primului ministru şi al domnului Dâncu. Dar, încă o dată, acest proiect este deja în Parlament. Va trebui să ne luptăm în Parlament. Această strategie va trebui dezbătută. Faptul că numai noi, cei din Bihor, am avut o acţiune legată de această chestiune nu prea creează premise favorabile. Trebuia să fim mai mulţi, dar indiferent cine va veni după alegeri, va trebui dezbătut,' a spus Cseke Attila. Proiectul de Lege privind aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României pentru următoarele două decenii a fost aprobat în şedinţa de guvern din 5 octombrie 2016 şi a fost transmis Senatului pe 13 octombrie, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.