Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat vrea să-l elimine pe Patriarhul Daniel din ceremonia de investitură a lui Iohannis

patriarhul Daniel

Un deputat independent semnează o scrisoare deschisă către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, prin care semnalează "încălcarea gravă a caracterului secular al statului român la ceremonia de învestitură a președintelui ales, Klaus Iohannis".

Deputatul Remus Cernea cere Parlamentului să se elimine din ceremonia de investitură momentul în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române binecuvintează evenimentul.

"Stimați membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputaților, în Memorandumul intern cu privire la Ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2014 consacrată ceremonialului depunerii jurământului de către domnul Klaus – Werner Iohannis, președintele ales al României, a fost introdus un moment care încalcă prevederile legale și constituționale pe care le voi menționa mai jos și umbrește statura de de garanți ai drepturilor și libertăților cetățenești a principalelor instituții politice alese ale țării, Parlamentul și Președinția României.

Este vorba de introducerea în cadrul ceremoniei, imediat după prezentarea Hotărârii Curții Constituționale privind validarea alegerii Președintelui României, a unei binecuvântări din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a învestiturii președintelui României. Un astfel de moment este de natură să afecteze grav caracterul secular al statului român și să pună în mod simbolic două instituții laice fundamentale, parlamentul și președinția, sub autoritatea religioasă a unui cult anume", susţine Remus Cernea.

Deputatul susţine că un asemenea moment al încălca prevederile art. 9 din legea nr. 489 din 2006, precum şi câteva articole din Constituţie: Art. 1, alin. (1), Art. 4, alin. (2), Art. 16. alin. (1), Art. 29, alin. (5), Art. 57, Art. 80.

Cernea este de părere că invitarea Patriarhului reprezintă o încălcare a neutralității statului față de orice credință religioasă și o formă de promovare și de creare a unui privilegiu față de un cult anume. Mai mult, potrivit deputatului, ar fi afectat și dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie al președintelui ales, al parlamentarilor și al cetățenilor români care au o altă religie decât cea majoritară ori care nu au nici una.

"Prin introducerea unei astfel de binecuvântări din partea liderului unui cult anume este transmis mesajul și sentimentul că România nu este un stat laic ori secular, ci unul mai degrabă fundamentalist religios", se mai menţionează în scrisoarea deschisă semnată de deputatul independent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.