Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un discurs al șefului Consiliului European, anulat în China, după ce au auzit ce urma să spună

Consilium Europa
Charles Michel

Autoritățile din China au anulat discursul video al președintelui Consiliului European, Charles Michel, programat la deschiderea unei importante expoziții comerciale din Shanghai, potrivit Reuters.

Autoritățile chineze care se află în spatele unei importante expoziții comerciale din Shanghai au retras din cadrul ceremoniei de deschidere un discurs al președintelui Consiliului European, care urma să critice „războiul ilegal" al Rusiei în Ucraina și să facă apel la reducerea dependenței comerciale față de China, au anunțat mai mulți diplomați care au dorit să-și păstreze anonimatul, informează Mediafax.

Videoclipul înregistrat al lui Charles Michel trebuia să fie unul dintre cele câteva discursuri ale liderilor mondiali și ale șefilor de organizații internaționale, inclusiv ale președintelui chinez Xi Jinping, la deschiderea expoziției internaționale de importuri din China (CIIE) de vineri, au declarat trei diplomați europeni pentru Reuters.

Diplomații s-au declarat surprinși de faptul că discursul a fost eliminat.

„Președintele Michel a fost invitat să se adreseze celui de-al 5-lea Forum Hongqiao/CIIE din Shanghai. Așa cum au cerut autoritățile chineze, am furnizat într-adevăr un mesaj preînregistrat care, în cele din urmă, nu a fost prezentat. Am abordat această problemă prin canalele diplomatice normale", a declarat, pentru Reuters, Barend Leyts, un purtător de cuvânt al lui Charles Michel.

Discursul președintelui Consiliului European era critic la adresa „războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei" și anunța că Europa învață „lecții importante" din acesta, potrivit unor extrase furnizate de diplomați europeni. Europa a fost excesiv de dependentă de Rusia pentru combustibilii fosili, ceea ce a dus la un dezechilibru comercial, mai scrie în discursul lui Michel.

„În Europa, dorim un echilibru în relațiile noastre comerciale ... pentru a evita dependența excesivă... Acest lucru este valabil și pentru relațiile noastre comerciale cu China".

De asemenea, Michel cerea în discurs Chinei să facă mai mult pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„China are un rol în folosirea influenței sale pentru a opri războiul brutal al Rusiei... prin așa-numitul parteneriat fără limite cu Rusia. Voi, China, puteți ajuta să puneți capăt acestui lucru", ar fi spus Michel, referindu-se la pactul anunțat de Xi și Putin la Beijing înainte de începerea războiului.

Ministerul chinez de externe, corganizatorii expoziției, ministerul chinez al comerțului și autoritățile orașului Shanghai au refuzat să comenteze incidentul.

Alți demnitari care au luat cuvântul la ceremonie după Xi au fost directorul general al Fondului Monetar Internațional, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului și președinții din Indonezia, Sri Lanka și Belarus, potrivit site-ului oficial al expoziției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.