DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

În ziua revocării lui Kovesi, un DOCUMENT important legat de activitatea CCR a fost publicat în Monitorul Oficial. Actul a trecut neobservat

www.ccr.ro
CCR

Pe 9 iulie, in ziua revocării Laurei Codruța Kovesi, în Monitorul Oficial a fost publicată decizia de modificare a hotărârii Plenului CCR privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente.  Practic, CCR a modificat prevederea privind dreptul presedintelui CCR sa refuze publicarea opiniilor separate si concurente pe site-ul institutiei si in Monitorul Oficial.

Modificările vizează:

– art. 1 alineatele (2) și (4) cu următorul cuprins:
(2) Opinia separată sau concurentă operează cu repere doctrinare și jurisprudențiale, obiectivizate în concepte și noțiuni științifice. Aprecierile cu caracter sentențios, ostentativ sau cu orice tentă politică, precum și cele care duc la o asemenea finalitate trebuie evitate.
(4) Opinia separată sau concurentă nu poate transgresa dincolo de punctul de vedere al judecătorului pentru a se transforma într-o critică punctuală a deciziei Curții Constituționale, neputându-se constitui într-un atac direct la adresa acesteia.”

art. 2 va avea următorul conținut:
Opinia separată sau concurentă se depune la Cabinetul președintelui Curții Constituționale la data stabilită pentru prezentarea deciziei în Plen sau, în cazul în care decizia nu se citește în Plen, la data trimiterii acesteia la publicare.”

art. 3 va avea următorul conținut:
Opinia separată și, după caz, cea concurentă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu decizia.”

art. 4 va avea următorul conținut:Prezenta hotărâre are caracter jurisdicțional și privește atribuțiile jurisdicționale ale Curții Constituționale, circumscriindu-se exclusiv acestora.”

Avocata Elenina Nicuț a cerut în instanță anularea Hotărârii potrivit căreia președintele CCR putea decide cu privire la publicarea unei opinii separate, obținând, în primă instanță, o decizie favorabilă.

CCR a decis, în iunie 2017,  emiterea unei decizii privind limitarea publicării opiniilor concurente, hotărârea fiind luată după ce judecătorul Livia Stanciu a avut opinii diferite de majoritatea CCR privind abuzul în serviciu și ocuparea funcției de ministru de o persoană condamnată penal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.