Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un documentar dedicat primei femei parașutist din România, prezentat la Muzeul Aviației

Q Magazine
smaranda braescu

Un documentar dedicat Smarandei Brăescu, prima femeie paraşutist cu brevet din România, intitulat "Foşnet de mătase albă", va fi prezentat în premieră vineri, 19 mai, la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, informează, joi, Ministerul Apărării Naţionale, transmite agerpres.ro

Potrivit sursei citate, lansarea peliculei este dedicată împlinirii a 85 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut de salt cu paraşuta de la înălţime de către Smaranda Brăescu şi 120 de ani de la naşterea acesteia.

Amendă URIAȘĂ primită de Facebook de la Comisia Europeană: Acuzații GRAVE


Documentarul are 52 de minute şi reprezintă o primă parte a unei trilogii dedicate vieţii Smarandei Brăescu, fiind realizat de Studioul cinematografic al Armatei în colaborare cu Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" din Galaţi şi Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii - filiala Cluj.

Victor Ponta revine în jocul politic și face un anunț MAJOR


La 5 iulie 1928, Smaranda Brăescu a executat primul salt cu paraşuta de la înălţimea de 600 de metri. La 2 octombrie 1931, ea a câştigat titlul european la paraşutism, în urma unui salt de la înălţimea de 6.000 de metri, depăşind recordul anterior, de 5.384 metri şi obţinând, în acest mod, şi recordul feminin la nivel mondial. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică - clasa Crucea de Aur. 

La 19 mai 1932 a devenit campioană mondială absolută la paraşutism, în urma unui salt realizat de la înălţimea de 7.400 de metri, cu durata de 25 de minute, record omologat de aeroclubul din Washington. În 1934 a urmat cursuri de pilotaj în SUA, devenind prima femeie din Europa brevetată ca pilot în SUA. 

"Supranumită 'Regina Înălţimilor', Smaranda Brăescu mai are în palmaresul aeronautic o serie de raiduri aeriene europene, participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne şi internaţionale şi, nu în ultimul rând, participarea ca voluntar în Al Doilea Război Mondial, ca pilot în 'Escadrila Albă' de avioane sanitare", precizează MApN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.