Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un economist aruncă în aer creșterea pensiilor: Nu sunt bani! Ar costa 16 miliarde de lei în plus

pensie pensii pensionar

Creșterea pensiilor e o promisiune frumoasă, însă România nu are bani pentru asta, așa susține economistul Cristian Păun. Ședința Guvernului de astăzi a fost amânată de două ori după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a refuzat să semneze proiectul privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.

Cristian Păun, despre impactul bugetar al creșterii pensiilor

„Ar trebui să ne gândim la cifre, cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare. Pentru majorarea de 14% (cea promisă de la 1 ianuarie) e nevoie de undeva la 16 miliarde în plus, asta înseamnă 3 miliarde de euro, adică 300 de kilometri de autostradă. Asta ca să vă faceți o imagine corectă asupra dimensiunii problemei vizavi de sistemul public de pensii.

Din ce am văzut în cifre, majorarea care ar trebui să se întâmple din septembrie anul viitor, acel 40% pe medie – și aici e o discuție, că am văzut că media înseamnă 1% pentru unele pensii, probabil cele mari, și 80% pentru pensiile mici și foarte mici, probabil cele sociale pentru care nu s-a cotizat suficient 35 de ani – acolo am văzut 33 de miliarde pe lunile septembrie – decembrie, deci pe 4 luni. Înmulțiți cifra asta cu 3, adică 4 luni ori 3, și vedem că mai adăugăm încă 100 de miliarde numai prin acea lege a pensiilor care face corecția din septembrie.

Vorbim undeva la 120 de miliarde în plus, bani pe care nu cred că-i avem. 120 de miliarde, pe cifrele comunicate de Guvern, adică undeva la 20 și ceva de miliarde de euro. E enorm, din punctul meu de vedere e enorm”, a declarat profesorul de economie, pentru B1 TV.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.