Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un endocrinolog dezvăluie efectele cărnii de porc: când și cum dăunează organismului

F. P.
Digi24
carne de porc

Carnea de porc conține o gamă completă de vitamine B și multe alte substanțe utile, dar nu este exclusă toxoplasmoza ca urmare a consumului acesteia. Acest lucru este împărtășit de endocrinologul și nutriționistul rus Dr. Elena Syurakshina. Potrivit acesteia, principalul pericol al cărnii de porc constă în prepararea sa necorespunzătoare.

Nocivitatea cărnii de porc

"Carnea crudă sau insuficient gătită poate conține agenți patogeni. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului acesteia este toxoplasmoza. Boala este cauzată de paraziți protozoari unicelulare, care, pătrunzând în organism, pot afecta sistemul nervos și limfatic. În plus, sunt raportate periodic cazuri de infecție cu tenia porcului și ascarizi (trichinella)", explică medicul.

Dr. Syurakshina a menționat că carnea de porc conține grăsimi saturate, care trebuie consumate cu prudență de persoanele cu tulburări de metabolism trigliceridic pentru a evita dezvoltarea ulterioară a aterosclerozei. Produsele semipreparate cu greu pot fi numite sănătoase: cotlete, chifteluțe, cârnați semiafumați și șuncă. Acestea conțin coloranți, agenți de îngroșare, îngroșatori, potențiatori de aromă și conservanți, necesari pentru a da produselor un aspect comercial. Odată cu consumul regulat de astfel de produse, sistemul digestiv are de suferit.

"Persoanele supraponderale și obeze ar trebui să mănânce carne de porc cu prudență. În acest caz, este mai bine să tăiați mai întâi grăsimea din bucăți și să consumați această carne rar", spune nutriționistul.

Acest tip de carne are suficiente proprietăți utile pe care medicul le povestește în detaliu.

Beneficiile cărnii de porc

O singură porție de ficat de porc poate oferi unei persoane un aport de vitamine B12 pentru o lună, care îmbunătățesc funcția cerebrală, cresc concentrarea și percepția vizual-spațială.

Includerea regulată a cărnii de porc în alimentație (de 1-2 ori pe săptămână) este o modalitate ușoară de a susține funcția tiroidiană datorită conținutului de seleniu.

Combinarea exercițiilor fizice regulate cu un consum adecvat de carne de porc va menține mușchii sănătoși și puternici la cei care fac exerciții fizice și va preveni dezvoltarea sarcopeniei (degenerarea structurii musculare) la persoanele în vârstă. Cel mai sănătos mod de a găti acest tip de carne este să o fierbeți sau să o prăjiți la cuptor fără grăsime și fără a o combina cu cartofi.

"Atunci când alegeți carnea din magazin, trebuie să fiți atenți la culoare și miros. Carnea trebuie să fie roz: cu cât este mai închisă la culoare, cu atât animalul este mai bătrân. Carnea nu ar trebui să aibă un miros distinct, nuanțe irizate sau pete umede dedesubt. Carnea de porc de calitate nu conține mai multă grăsime decât carnea în sine. Culoarea grăsimii nu trebuie să fie gălbuie", amintește expertul.

Important: Informațiile sunt furnizate cu titlu de referință. Consultați un specialist cu privire la contraindicații și efecte secundare și în niciun caz nu vă automedicați. La primele semne de boală, consultați un medic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.