Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un eveniment cu semnificaţie: Prima generaţie de copii ai crizei începe şcoala

revista presei

Ziarul Financiar:

Luni, 14 septembrie, începe şcoala, un eveniment curent care duce în ghiozdan aceleaşi probleme: şcoli care nu sunt gata, dascăli prost plătiţi, nervoşi şi frustraţi, o programă depăşită de timpuri, un sistem de învăţare bazat în continuare pe memorare şi mai mult decât atât şi o constatare darâmătoare: personajele zilei nu au dat doi bani pe şcoală, pentru că au şcoala vieţii. Dar anul şcolar 2015-2016 mai are o semnificaţie: prima generaţie de copii ai crizei începe şcoala. În 2009 s-au născut 222.388 de copii, cel mai ridicat nivel din perioada 2008-2014. În 2008 s-au născut 221.900 copii, iar în 2014 184.322 copii. După 7 ani am pierdut 40.000 de copii pe an, o prăbuşire dramatică. Cred că acesta este indicatorul cel mai elocvent pentru ceea ce a însemnat criza în România.O bună parte din copiii care s-au născut în 2009 au fost concepuţi în perioada de boom şi au apărut în criză. În boom, când salarile părinţilor creşteau, o casă, o maşină şi o vacanţă în străinătate erau ceva normal, iar locurile de muncă erau peste tot. În criză salariile se tăiau peste noapte, nimeni nu mai era sigur de jobul lui, ratele la credite au devenit nesustenabile din cauza creşterii cursului, ceea ce a făcut ca maşinile în leasing să dispară peste noapte, iar preţul plătit pentru un apartament să nu mai poată fi susţinut. Toate visele din anii de boom au dispărut în câteva luni şi foarte mulţi părinţi au ajuns să se întrebe cum se vor descurca în noile condiţii şi cu un copil pe deasupra. Timpurile au fost atât de dramatice, încât multe mămici au răsuflat uşurate că sunt în concediu de maternitate şi astfel nu pot fi date afară de la job. Ceea ce este ironic este că părinţii crizei s-au născut în criza economică comunistă, după 1980. Aceşti părinţi ai crizei, când se vor duce luni la şcoală cu copiii lor, în ghiozdan duc şI toate sentimentele crizei, teamă, revoltă, frustrare, îndoială, până la iubire sau speranţă că vremurile de boom vor revenicândva.  Cei şapte ani de criză au fost cumpliţi: ne-am închis în noi, iar ura faţă de toţi şi de tot ce se petrece în jur a ajuns la cote maxime. Părinţii, dar şi ceilalţi au trăit zi de zi cu coşmarul că tot ce s-a acumulat în anii de boom se pierde peste noapte. Mulţi chiar au pierdut. Căderea economică a adus cu sine insolvenţa, falimentul sau restructurarea companiilor care au lovit în plin România.Revenirea este atât de grea şi lungă, încât din ce în ce mai puţini părinţi mai cred că anii de boom vor mai reveni.

Romania Libera:

Dosarele premierului Ponta, primarului general Oprescu sau ale unor baroni locali captează întreaga atenție publică. Dar, flagelul corupției nu a atins doar prima linie a guvernării sau a administrațiilor locale, după cum arată anchetele DNA, care au început să devoaleze tot mai mult din afacerile necurate ale celor numiți pe criterii politice. Sub avalanșa de dosare deschise pe numele unor „pești mari“ (ne amintim, expresia a fost lansată - și repetată ani la rând - de către oficialii europeni care vorbeau despre lupta anticorupție în România), aproape că scapă neobservate informațiile despre „isprăvile“ unor secretari de stat, șefi de direcții și autorități guvernamentale, unele cu rol important tocmai în buna gestionare a banului public.Explicația este ușor de intuit. Cum ar putea, de pildă, atrage atenția publică cazul lui Romeo Nicolae, până acum câteva zile șef la Antifraudă, când ai un premier în funcție urmărit penal și aproape de finalizarea anchetei? Sau când DNA a ajuns la al treilea dosar penal pe numele ex-ministrului de Finanțe Darius Vâlcov, iar în conturile din străinătate ale primarului Radu Mazăre inspectorii de integritate găsesc aproape 780.000 de euro? Corupția care macină eșaloanele doi și trei ale administrației publice merită însă și ea toată atenția, pentru că este rezultatul unei practici pe cât de dăunătoare, pe atât de greu de desființat: numirile în funcție se fac prea puțin spre deloc pe criterii de pregătire și integritate, și mai mult după culoarea politică și gradul de disponibilitate al respectivilor de a fi părtași ai grupului infracțional.

RFI:

Alegerea lui Jeremy Corbyn în fruntea Partidului Laburist din Marea Britanie a fost întâmpinată cu satisfacție nedisimulată de Partidul Conservator condus de premierul David Cameron și cu îngrijorare de o parte a propriului partid. Corbyn este cel mai de stânga lider al Partidului Laburist din ultimii 70 de ani și devine primul lider anti-monarhist al unuia dintre cele două mari partide care au dominat viața politică britanică în ultimul secol. "Roșu și îngropat", "Bye, Bye, Partidul Laburist", "Corbyn declanșează războiul civil în Partidul Laburist" - sunt numai câteva dintre titlurile presei londoneze a doua zi după alegerea noului lider Laburist. Ce-i drept, e vorba de ziare cu orientarea de dreapta, dar nici la stânga alegerea lui Corbyn nu este privită ca fiind de bun augur pentru principalul partid de opoziție. Cel puțin 10 dintre actualii membri ai cabinetului din umbră au anunțat sau se pregătesc să anunțe că nu vor accepta un post în noua echipă condusă de Corbyn. În condițiile în care se estimează că nu mai mult de 10% dintre cei 232 de deputați Laburiști sunt sprijinitori reali ai noului lider, dificultățile sale apar deja chiar din primele zile ale mandatului. Cei care refuză să i se alăture obiectează în special asupra intenției declarate a lui Corbyn de retragere a Marii Britanii din NATO și ambiguitatea cu privire la poziția în viitorul referendum privind rămânerea sau nu în Uniunea Europeană, majoritatea deputaților Laburiști fiind pro-europeni convinși. Alții obiectează asupra pozițiilor socialiste în privința economiei, mai ales după înfrângerea Partidului Laburist în mai anul acesta în alegerile parlamentare, când liderul de atunci, Ed Miliband, a fost perceput ca fiind prea de stânga, iar Corbyn este mult mai la stânga lui Miliband.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.