Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost aliat al lui Erdogan va forma un partid rival până la sfârşitul anului

Recep Tayyip Erdogan

Fostul vicepremier turc Ali Babacan va forma un nou partid politic până la sfârşitul anului pentru a concura împotriva formaţiunii politice a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP, anunţându-şi intenţiile într-un interviu apărut marţi după luni de speculaţii, relatează Reuters potrivit Agerpres.

Babacan a demisionat din AKP în iulie, invocând "diferende profunde". El a fost un membru fondator al AKP, ocupând posturile de ministru al economiei şi de ministru de externe în primii ani de putere, după care a devenit vicepremier, o poziţie pe care a deţinut-o între 2009 şi 2015.

S-a zvonit mult timp că Babacan, alături de fostul preşedinte AKP Abdullah Gul, ar intenţiona să formeze un partid rival. Însă o înfrângere usturătoare a partidului la alegerile din iunie pentru primăria Istanbului a accelerat aceste eforturi.

În primele sale declaraţii după demisia din AKP, Babacan a spus într-un interviu pentru ziarul Karar că partidul de guvernământ s-a îndepărtat de la principiile sale fondatoare şi că încă depune eforturi pentru a găsi persoane cu aceleaşi viziuni pentru a forma o echipă pentru conducerea noii formaţiuni politice.

El a adăugat că Gul sprijină partidul, dar că nu este oficial membru.

"Va lua ceva timp. Vrem ca partidul să fie format până în 2020. Calitatea este foarte importantă aici", a spus el pentru ziarul citat.

Îngrijorările tot mai puternice în legătură cu imparţialitatea sistemului judiciar, o recesiune care a dus la creşterea şomajului şi a inflaţiei şi iritarea în rândul turcilor în legătură cu găzduirea a 3,6 milioane de refugiaţi au redus baza de votanţi pentru Erdogan.

Orice erodare suplimentară ar putea afecta profund AKP, care se bazează pe o alianţă cu un partid naţionalist pentru a-şi păstra o majoritate parlamentară.

Următoarele alegeri din Turcia sunt programate în 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.