Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost general şi nouă foşti soldaţi din Columbia au recunoscut în instanţă că au comis crime de război şi au ucis civili

dw.com
Columbia eln

Un fost general şi nouă foşti soldaţi columbieni au recunoscut că au comis crime de război şi crime împotriva umanităţii în această ţară din America de Sud în timpul războiului civil care a durat mai multe decenii, informează miercuri dpa.

Luând cuvântul în faţa tribunalului post-conflict al Columbiei, Jurisdicţia Specială pentru Pace (JEP), în oraşul Ocana din departamentul Norte de Santander, ei au vorbit despre practica "falselor rezultate pozitive" în timpul conflictului dintre forţele de securitate ale statului şi grupările de gherilă de stânga.

Potrivit mărturiei lor, soldaţi au ucis civili nevinovaţi despre care spuneau apoi că sunt rebeli ucişi în lupte, pentru a îndeplini cotele cerute de conducerea militară a ţării.

"Îmi recunosc responsabilitatea pentru crimele şi omuciderile pe care le-am comis", a declarat fostul soldat Nestor Guillermo Gutierrez. "Nu este uşor să stai aici în faţa victimelor. Eu nu voi justifica ceea ce am făcut. Noi am ucis oameni nevinovaţi, ţărani", a spus el.

Reprezentanţi ai victimelor au luat şi ei cuvântul în timpul audierilor. Soraida Navarro, al cărei tată a fost răpit în urmă cu 14 ani a spus: "Nu mai avem încredere în statul columbian. Atunci când soldaţi vin în zona noastră, ne este teamă".

Lupta între grupările rebele şi armată a durat 52 de ani. Ea s-a încheiat în 2016, când preşedintele de atunci al Columbiei, Juan Manuel Santos, a semnat un acord de pace istoric cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC). Circa 7.000 de combatanţi au fost demobilizaţi, iar FARC a devenit un partid politic.

Războiul care a durat decenii s-a soldat cu circa 220.000 de morţi, în timp ce milioane de oameni au fost strămutaţi, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.