Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost liberal îi dă lecții lui Klaus Iohannis: 'Provocări simultane'

Un fost liberal îi dă sfaturi lui Klaus Iohannis. Sorin Roșca Stănescu îi transmite șefului statului trei lucruri esențiale într-un editorial.

"Trei provocari pe adresa lui Klaus Iohannis. Sunt trei situatii total diferite care il obliga pe presedintele Klaus Iohannis, in exercitarea atributiilor sale vizand siguranta nationala si medierea intre puterile statului, sa actioneze. Cele trei provocari sunt quazi-simultane. Ele vizeaza independenta justitiei, conditiile infernale din penitenciarele Romaniei si respectarea legii privind bugetul invatamantului. Desigur, ordinea este aleatorie. Seful statului poate ataca aceste teme, in ce cronologie doreste. Dar are obligatia sa o faca!

Citește și: Îndeamnă românii la sărăcie, dar nu şi-a publicat declaraţia de avere

Sa incepem cu invatamantul. Prin lege, de la buget trebuie alocate 6% din PIB. An de an, sub presedintia lui Traian Basescu, care, culmea, se impaunase si cu o asa-zisa strategie pentru invatamantul romanesc, legea a fost incalcata. In invatamant s-au pompat de cateva ori mai putini bani decat scria in lege. In mod normal, cei responsabili ar trebui sa fie supusi, din aceasta perspectiva, unei anchete, unei judecati corecte si unei sanctiuni penale. Si in primul an de presedintie a lui Klaus Iohannis s-a intamplat la fel. Dar a existat o scuza. Absenta unui Guvern cu care seful statului sa poata colabora. Acum exista un asemenea Guvern. Si este chiar momentul in care se definitiveaza Legea bugetului. Dar Dacian Ciolos a pornit si el cu stangul. Si actualul Executiv, tehnocrat cum I se spune, se duce, in raport cu Legea Invatamantului, la genunchiul broastei. Cat inca nu este prea tarziu, presedintele trebuie sa actioneze.

Citeşte şi: Borcea, adus cu mascaţii la DNA: Cu ce vor să-l 'îngroape' procurorii

O a doua provocare, plana de mult deasupra Palatului Cotroceni, dar acum a cazut ca o ghiulea. Ea se refera la o tema intens si nervos dezbatuta de opinia publica interna si externa. Incalecarea justitiei de catre serviciile secrete. Cu referire, in special, la SRI. A existat o afirmatie nesanctionata de nimeni a unui oficial SRI privind asa-numitul “camp tactic” al serviciului secret in teritoriul justitiei, prelungit pana la solutionarea cazurilor. A existat, in acest sens, reactii dure din partea magistratilor si sesizari oficiale, incepand chiar cu CSM. Recent, au reactionat si magistratii europeni prin cea mai importanta organizatie a lor. Iar, ieri, presedintia a primit o solicitarea oficiala din partea Uniunii Nationala a Judecatorilor din Romania prin care se solicita sa raspunda urgent si sa stabileasca cat de profund este lezata independenta justitiei de catre Serviciul Roman de Informatii", spune SRS.

Citeşte şi: 'Secretele' lui Dacian Cioloş: A ieşit la iveală declaraţia de avere a premierului

Fostul liberal nu se oprește aici. "In fine, a treia provocare, este si ea tot de ultima ora. Avocatul Poporului a facut o ancheta fara precedent in Romania. O investigatie desfasurata in toate penitenciarele. Constatarile sunt pe cat de uluitoare, pe atat de revoltatoare. In esenta, locurile de preventie au devenit spatii de tortura pentru mii si mii de oameni. Unde se moare cu zile. Domnul Victor Ciorbea a prezentat acest raport tuturor autoritatilor din Romania si, in primul rand, celei prezidentiale, ambasadelor UE, Ambasadei Statelor Unite si, desigur, organizatiilor internationale care actioneaza in acest domeniu. Interventia statului este urgenta. Dar, data fiind situatia exploziva, ea trebuie solicitata si mediata de la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi: Vizat de DNA, 'Prinţul' Paul Lambrino a ajuns de urgenţă la spital / FOTO

Este interesant de vazut cum va reactiona presedintele Klaus Iohannis in fata acestor provocari. Si, pana la urma, cat timp va mai accepta el, impreuna cu domnul Eduard Hellvig sa ramana prizonierul SRI? Sau ca statul roman sa fie umilit prin incalcarea repetata a Legii Invatamantului? Sau ca Romania sa fie pusa la zid pentru incalcarea flagranta a drepturilor omului?", a încheiat SRS.

Citește și: Gest EMOȚIONANT făcut de David Cameron în România / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.