Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost ministru al Energiei nu îmbrățișează măsura propusă de C.E.: 'Plafonarea prețului la gazele din Rusia, o greșeală. Sunt două posibilități'

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a declarat, la Digi24, că plafonarea prețului la gazele naturale importate din Rusia în Europa, măsura propusă de Comisia Europeană, „este o greșeală, pentru că le vom da rușilor posibilitatea să iasă din anumite contracte care nu le convin, fără penalități” și vor „începe să aleagă livrările pe care vor să le facă”.

„Plafonarea gazului rusesc este o greșeală, pentru că le vom da rușilor posibilitatea să iasă din anumite contracte care nu le convin, fără penalități. Le-am și spus aceste lucruri la Bruxelles. Sunt două posibilități. Posibilitatea numărul unu. Le spunem rușilor că - în timpul Războiului Rece nu au fost probleme cu energia și nu-s probleme acum cu energia între ruși și ucraineni - energia este un bun vital al vieții, voi produceți, vă plătim și nu amestecăm lucrurile. Și dacă vă jucați cu gazele, vă declarăm pe voi, Gazprom, organizație teroristă și nu veți mai face niciodată afaceri cu Uniunea Europeană.

A doua abordare este să le punem embargo. Am terminat pentru o bună perioadă de timp, cât nu se potolesc acolo cu omorurile, cu crimele în Ucraina, cu tendințele imperialiste, nu mai putem continua să facem afaceri. Dacă le punem plafonări, intrăm într-o zonă în care ei o să înceapă să aleagă livrările pe care vor să le facă, ori să vedeți iarăși pe cel din Ungaria, care e responsabilul lor cu propaganda în UE, cum se urcă în avion repede, o să zică că nu poate să respecte plafonul ăla, că el este dispus să plătească cu 5 forinți mai mult și că are nevoie de gaz și o să continuăm circul cu ei. Ori intrăm într-o normalitate și ne vedem de treabă, cum ne-am văzut de treabă în timpul Războiului Rece, ori, dacă nu, embargo și am terminat. Măsura decuplării prețului la energie electrică de cel de gaz natural, care în opinia mea înseamnă un nou design de piață, este o măsură foarte bună și o situație europeană care pe noi ne-a afectat foarte mult, mai ales în plățile de pe o zi pe alta. Și din acest motiv plățile de pe o zi pe alta sunt foarte mari la noi. Prețurile ar trebui să scadă. Mă aștept ca principala măsură pe care o să o propună Comisia mâine e legată de stimulente pentru optimizarea consumului. Mă gândesc că cei care reușesc să-și optimizeze consumul, să primească ceva, o să vedem ceva”, a spus Nicolescu.

Fostul ministru le recomandă oamenilor să-și citească lunar contoarele: „Noi suntem la gaz cu un consum mult mai mic decât anul trecut, mai mult de 10% reducere. Vom vedea ce se va întâmpla și la iarnă. Apropo de aceste praguri, pe mine mă îngrijorează că la noi nu sunt toate contoarele inteligente iar citirile se fac nu la fiecare lună. Îmi este teamă ca oamenii să nu fie induși în eroare. Trebuie să le spunem că ei singuri trebuie să-și citească contorul și să-l comunice în fiecare lună, pentru că altfel ar putea să apară neînțelegeri. Operatorii nu le citesc lunar”.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/fost-ministru-al-energiei-plafonarea-pretului-la-gazele-din-rusia-este-o-greseala-sunt-doua-posibilitati-2073699

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.