Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost ministru din Guvernul Cioloș iese la atac și avertizează: 'Rectificarea bugetară este negativă. Vom avea inflație'

R Street Institute
deficit economie buget

Fostul ministru al Finanțelor din guvernul tehnocrat, Anca Dragu, a avertizat luni seară, într-o intervenție la Realitatea TV, că inflația va crește, lucru dorit de altfel de guvern, iar rectificarea bugetară realizată de ministrul Teodorovici este de fapt una negativă, cosmetizată pentru a părea pozitivă cu ajutorul fondurilor de la companiile de stat.

„Este rectificare negativă. Pentru a părea pozitivă au venit cu o măsură administrativă, au luat 1,9 milioane de la companiile de stat. Vă întreb eu pe dumneavostră, dacă ați fi director general la o companie de stat, de ce ați mai face profit, să îl investiți dacă știți că îl ia statul integral?“, s-a întrebat retoric Anca Dragu la emisiunea „Talk News“ de la Realitatea TV.

Referitor la urmările imediate ale politicii economice a Guvernului Dăncilă, fostul ministru al Finanțelor a avertizat că populația va fi afectată de inflație, dar pentru economie este de fapt sănătoasă.

Kim Jong Un a ajuns la DISPERARE: Acceptă, în anumite condiţii, inspecţii internaţionale la instalaţiile nucleare

„Vom avea inflație și inflația este dorită de Guvern. Inflația este sănătoasă pentru noi. Unii sunt bucuroși că au ceva mai mulți bani, nu contează că vor cumpăra mai puține produse. În ceea ce privește prognoza economică, au redus creșterea reală a PIB-ului, dar au crescut nominalul. Deși ritmul pentru economie încetinește, valoarea crește. Valoarea făcută de Comisia Europeană este 3,3%, ritmul de creștere se înjumătățește. Pentru anii următori, prognoza este 3,8. Comisia economică spune că s-au adunat dezechilibre macro-economice. În 2015, Comisia Europeană a decis că România are dezechilibre macro-economice, iar în 2016, în Guvernul Cioloș, am ieșit din dezechilibrul economic“, a explicat Anca Dragu.

Totodată, ea a avertizat că este nevoie de creștere economică sustenabilă, altfel efectele benefice ale inflației pentru economie vor deveni negative: „Noi trebuie să avem măsuri pentru a crește această economie în mod sustenabil. Inflația se mai cheamă și inflație de pe prostie. Mâine poate guvernul să aprobe 4.000 de lei salariul minim pe economie. Care ar fi efectele?“.

Creșterea salariului minim, ÎN PERICOL? Guvernul României e SOMAT să fie transparent și obiectiv

Anca Dragu s-a arătat pesimistă în legătură cu economia României de anul viitor. „2019 va fi foarte dificil din punct de vedere economic, presiunea care este pusă pe ministrul Finanțelor explică și declarațiile confuze, iar legea pensiilor bate la ușă. Creșterea economică nu mai este deloc atât de valoroasă pe cât am așteptat“, a spus cofondatoarea RO+.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat vineri că Guvernul se va încadra în acest an în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB), în condiţiile în care datoria publică va rămâne în jurul a 35% din PIB, iar cheltuielile cu asistenţa socială vor creşte cu 661 de milioane de lei.

Guvernul a tăiat, la a doua rectificare bugetară din acest an, de la Ministerul Transporturilor, 1,16 miliarde de lei. Au pierdut bani şi alte ministere, precum cele ale Cercetării şi Inovării -228,9 milioane de lei, Educaţiei -198 de milioane de lei şi cel al Culturii -176,8 milioane de lei.

Bani în plus urmează să primească Ministerul Finanţelor +2,7 miliarde de lei, Ministerul Muncii +787 de milioane de lei, Ministerul Sănătăţii + 211 milioane de lei, Ministerului Justiţiei +138,5 milioane de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.