Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost parlamentar indian a fost condamnat la închisoare pe viață pentru rolul său în revoltele anti-sikh din 1984

pixabay.com
diverse, gratii, inchisoare

Justiţia indiană a condamnat luni la închisoare pe viaţă un fost parlamentar al partidului Congresului, la putere la acea vreme, pentru rolul său în revoltele anti-sikh ce au făcut aproape 3.000 de morţi în 1984, relatează France Presse preluată de Agerpres.

Valul de violenţe, concentrate în principal în capitala New Delhi, a izbucnit în orele de după asasinarea prim-ministrului Indira Gandhi, ucisă la 31 octombrie 1984 în reşedinţa sa de două gărzi de corp sikh.

Masacrul a durat trei zile, între 1 şi 3 noiembrie. Mulţi sikh au fost vânaţi, violaţi, ucişi. Magazinele şi casele le-au fost incendiate.

Înalta Curte din New Delhi l-a condamnat pe Sajjan Kumar, în vârstă de 73 de ani, ales al Congresului în acel moment, pentru incitarea mulţimilor de a comite masacre. El fusese achitat în primă instanţă în 2013.

"Este important să asigurăm victimele că, în ciuda obstacolelor, adevărul va prevala", a declarat Curtea citată de televiziunea NDTV. "Valul de şoc al acestor atrocităţi este încă simţit", au adăugat judecătorii.

Instanţa i-a dat termen până la sfârşitul lunii lui Sajjan Kumar să se prezinte în faţa autorităţilor pentru a fi încarcerat. Criticii Congresului acuză partidul, în prezent în opoziţie, că a închis ochii asupra implicării mai multor responsabili ai săi în revoltele din 1984.

Luna trecută, un bărbat a fost condamnat la moarte în acest caz.

Recunoscută îndeosebi după barba lungă şi turbanul purtat de bărbaţi, minoritatea sikh reprezintă 1,7% din populaţia indiană sau aproximativ 20 de milioane de persoane, potrivit ultimului recensământ din 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.