Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost primar din Slatina, trimis în judecată: Care sunt acuzaţiile

ciocanel judecator

Fostul primar al municipiului Slatina din perioada 2013 -2015, Minel Prina, a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie instrumentat de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Craiova, el fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu un teren vândut de Primăria Slatina soţului fostei judecătoare Carmen Marinescu la un preţ subevaluat, se arată într-un comunicat de presă al DNA, transmis, miercuri, Agerpres.

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată fostul viceprimar al municipiului Slatina, Mihaela Stana, acuzată de abuz în serviciu, funcţionarul public Mirela Pătru, de asemenea acuzată de abuz în serviciu, expertul tehnic autorizat Gheorghe Beznea, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, precum şi soţul fostei judecătoare Carmen Marinescu, Iuliu Severus Marinescu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Dosarul în care sunt inculpaţi Minel Prina, Mihaela Stana, Mirela Pătru, Gheorghe Beznea şi Iulius Severus Marinescu a fost trimis spre judecare la Tribunalul Olt, unde a fost înregistrat luni, 17 octombrie. Toate cele cinci persoane acuzate de fapte de corupţie au fost trimise în judecată în stare de libertate.

Potrivit comunicatului DNA, la data faptelor, în anul 2011, Mihaela Stana era director executiv al Direcţiei de Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Slatina, iar Mirela Pătru deţinea funcţia de director executiv adjunct al aceleiaşi direcţii din Cadrul Primăriei Slatina.

Minel Prina era administrator public al municipiului Slatina, iar Gheorghe Beznea era expert tehnic autorizat. Conform rechizitoriului procurorilor, "în cursul lunii iunie 2011, inculpatul Prina Minel Florin, în calitate de administrator public al municipiului Slatina, a determinat-o pe inculpata Pătru Mirela, director executiv adjunct al Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat, să-l ajute pe inculpatul Marinescu Iuliu Severus în demersurile sale care vizau achiziţionarea unui teren situat în intravilanul municipiul Slatina pentru a-şi construi o casă. Astfel, inculpata a identificat terenul, a extras din acesta o suprafaţă de 600 mp pentru care a dispus formalităţile necesare includerii în inventarul bunurilor proprietate privată a municipiului Slatina, a organizat procedurile de inventariere şi de vânzare a terenului, implicându-se chiar în a impune expertului evaluator Beznea Gheorghe preţul minim de pornire al licitaţiei, ştiind că acesta nu va fi depăşit cu prilejul adjudecării. Acesta din urmă a denaturat intenţionat coeficienţii aplicaţi pentru evaluarea terenului, inclusiv cu privire la categoria de impozitare, toate aceste demersuri fiind efectuate pentru a stabili o valoare mult diminuată (de aprox. 5 ori) faţă de cea reală a bunului imobil".

Mihaela Stana este acuzată că şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea legii, în condiţiile în care făceau parte şi din comisia de evaluare a ofertelor pentru vânzarea terenului şi cunoşteau faptul că terenul a fost evaluat la o valoare mai mică faţă de cea reală şi că va fi vândut la un preţ mai mic. "Inculpata Stana Andronia Luana Mihaela, (...) a semnat alături de inculpata Pătru Mirela referatul cu propunere de promovare a proiectului de hotărâre privind vânzarea terenului, având reprezentarea că terenul nu va fi atribuit în condiţiile unei proceduri legale şi transparente de vânzare şi că va fi vândut la un preţ mult sub valoarea sa reală. Cele două inculpate au făcut parte şi din comisa de evaluare a ofertelor, acestea refuzând să constate că ofertele depuse de cei doi ofertanţi, Marinescu Iuliu Severus şi un apropiat al acestuia, conţin informaţii evidente din care rezulta că se acţionează în mod clar pentru denaturarea licitaţiei şi asigurarea cumpărării terenului la un preţ cât mai mic", mai precizează sursa citată.

În aceste condiţii Iuliu Marinescu a cumpărat terenul în cauză cu suma de 9.300 de euro. Potrivit comunicatului DNA valoarea reală a terenului cumpărat de Iuliu Marinescu de la Primăria Slatina era de 32.700 de euro, iar licitaţia publică organizată pentru vânzarea terenului pe 25 noiembrie 2011 a fost organizată "doar pentru o aparenţă de legalitate, câştigătorul fiind cunoscut dinainte". Procurorii au mai reţinut că "tot în vederea favorizării intereselor inculpatului Marinescu Iuliu Severus, inculpatul Stana Andronia Luana Mihaela nu a prevăzut expres în contractul de vânzare cumpărare autentificat la notar clauzele stipulate în caietul de sarcini anexă la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Slatina prin care s-a aprobat vânzarea terenului. Prin aceasta i s-a asigurat cumpărătorului un folos material injust chiar şi în condiţiile în care nu-şi îndeplinea integral obligaţiile privind edificarea unei construcţii prezentate în oferta de participare la licitaţia publică, situaţie în care terenul ar fi trebuit să reintre în proprietatea Primăriei Slatina, fără restituirea preţului plătit".

În comunicatul DNA se arată că printr-o decizie civilă definitivă Tribunalul Olt a decis ca terenul de 600 de metri pătraţi să revină în proprietatea municipiului Slatina, "acest demers survenind ca urmare a anchetei demarate de organele judiciare". Procurorii mai arată că întreaga procedură de vânzare a terenului a fost viciată din cauză că înscrisurile purtând semnătura primarului de la acea dată (n.r. Darius Vâlcov) au fost falsificate. Este vorba de semnăturile pentru aprobarea vânzării terenului de către Consiliul Local Slatina şi de semnăturile pe decizia privind desemnarea comisiei de evaluare a ofertelor. Primăria Slatina nu s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal deoarece terenul a revenit în proprietatea Primăriei.

Minel Prina a mai fot trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare în anii 2009 şi 2015. Prina a fost condamnat pentru corupţie, în 2012, la o pedeapsă de patru ani cu suspendare. În dosarul în care a fost trimis în judecată în 2015, Prina este acuzat de fapte de corupţie în acelaşi dosar în care este trimis în judecată şi fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov. Iuliu Marinescu a mai fost trimis în judecată şi în anul 2015, pentru spălare de bani. Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Iuliu Marinescu la o pedeapsă privativă de libertate de trei ani, însă hotărârea nu este definitivă. În luna mai 2015, procurorii DNA au trimis-o în judecată, la acea dată în stare de arest preventiv, pe judecătoarea Carmen Marinescu, acuzată de mai multe fapte de corupţie după ce a primit 200.000 de euro mită, prin intermediar, pentru a-l elibera din arest în 2011 pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cu banii din mită judecătoarea şi soţul acesteia ar fi cumpărat trei terenuri şi o casă, unul dintre terenuri fiind situat în municipiul Slatina şi aflat iniţial în domeniul public, iar apoi a fost trecut printr-o hotărâre a Consiliului Local Slatina din vara anului 2011 în inventarul bunurilor ce aparţin domeniului privat al municipiului Slatina.

La finalul anului 2015, consilierii locali din Slatina au aprobat rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare între Iulius Marinescu şi municipalitate, astfel încât terenul să revină în patrimoniul municipiului Slatina. Rezoluţiunea contractului a fost aprobată la solicitarea lui Iulius Marinescu care a cerut Primăriei Slatina să facă demersurile necesare astfel încât terenul pe care l-a cumpărat de la primărie în anul 2011 să revină în patrimoniul municipiului Slatina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.