Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost şef ANAF anunţă 'Operaţiunea măsluirea': De ce s-au îngheţat sporurile şi s-au amânat creşterile de pensii

antena3.ro
anaf

Măsurile luate recent de Guvern, prin care toate indemnizaţiile, sporurile şi orice fel de compensare financiară suplimentară salariului bugetarilor sunt plafonate în 2019, iar creşterea pensiilor este amânată până la 1 septembrie, sunt explicate de fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, prin imposibilitatea colectării unor venituri uriaşe în decembrie 2018.

CITEȘTE ȘI: TESTUL SIMPLU care îți spune dacă AI PROBLEME cu tiroida

"Singura sansa pentru a inchide bugetul pe 2018 in tinta de deficit consta in realizarea de venituri de 35 de miliarde de lei in decembrie. Niciodata nu s-a realizat aceasta suma. Fara masluirea cifrelor este imposibil!

Dupa doua masluiri consecutive ale rectificarilor de anul acesta (prin umflarea veniturilor din pix), in decembrie trebuie fie sa minta oficial (Comisia Europeana, FMI, BM, BERD), fie sa recunoasca public esecul guvernarii.

Dupa cum puteti observa in tabelul alaturat, au nevoie de venituri in decembrie in valoare de 35 de miliarde de lei pentru a realiza 296 md lei cat au trecut din pix la rectificare. Daca urmarim evolutia veniturilor si a celorlalti indicatori de anul trecut, observam ca misiunea este 100% imposibila pentru ca:

1. Nu ai cum sa aduci venituri la buget in dec. 2018 cu 10,9 mld lei mai mult in dec. 2017, chiar daca au luat din banii de investitii de la companiile de stat cca 1 mld.

2. Nu ai cum sa tii deficitul in dec. 2018 la 0,23%, cand in dec. 2017 a fost de 1,67%, anul acesta avand oricum cheltuieli mult mai mari decat anul trecut cu salariile si pensiile.

3. Nu ai cum sa cresti ponderea veniturilor in PIB cu aproape 1 pp intr-o singura luna, dec. 2018 fata de dec. 2017.

Acum sper ca este clar de ce au crescut nivelul fiscalitatii si au plafonat cresterile de salarii si pensii. Daca executia bugetara arata astfel anul acesta ne putem lesne imagina cat de dificila este constructia bugetului pe anul viitor si de ce nu au facut-o nici pana astazi", scrie Gelu Diaconu pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Cele mai FALSIFICATE alimente pe care le consumi zilnic .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.