Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un greu al politicii germane a explodat la adresa rețelelor de socializare: Pun democrația în pericol

Shutterstock
facebook

Fostul preşedinte al Bundestagului şi ministru în mai multe guverne germane, Wolfgang Schäuble, a avertizat joi, într-un discurs în parlamentul austriac, în legătură cu o erodare a democraţiei, transmite dpa. Pilonii esenţiali ai democraţiei sunt ameninţaţi, în special de internet şi social media, a afirmat el. Aşa-numita 'economie a atenţiei' controlată de algoritmi fracturează discursul, făcând mai dificilă găsirea de puncte comune, a spus Schäuble, cu prilejul unei ceremonii care a marcat redeschiderea clădirii parlamentului austriac după renovare, scrie Agerpres.

'Aproape oricine spune acum aproape orice pe net. Şi, se pare, de preferinţă în acord unul cu altul, unul peste altul sau unul împotriva altuia', a adăugat Schäuble. Societatea îşi pierde obişnuinţa de a comunica despre problemele importante, 'însă aceasta este exact de ceea ce depinde democraţia', a subliniat el.

'Avem nevoie de o cultură a ascultării', a spus politicianul conservator german în vârstă de 80 de ani, în prezent membru în Bundestag. Mai mult, cetăţenii trebuie să se simtă mai bine reprezentaţi şi că sunt parte a procesului democratic.

'Nu oricine pune sub semnul întrebării măsurile din pandemie este un teoretician conspiraţionist. Nu oricine este îngrijorat de primirea refugiaţilor este un xenofob inuman. Şi nu oricine se îndoieşte de obiectivele climatice europene este un aşa-zis negaţionist climatic', a afirmat Schäuble.

În mod similar s-a exprimat şi preşedintele Consiliului Naţional austriac (camera legislativă inferioară), Wolfgang Sobotka, vorbind în deschidere despre o pierdere de încredere în instituţiile democratice în anii recenţi.

Pentru a combate această tendinţă şi provocări precum criza climatică, migraţia sau consecinţele războiului, parlamentarii ar trebui să se concentreze pe respectul reciproc: 'Pentru a face faţă împreună, avem nevoie de disponibilitate spre cooperare, toleranţă şi apreciere', a declarat Sobotka.

Clădirea parlamentului austriac, inaugurată în urmă cu 130 de ani, a fost în proces de renovare în ultimii cinci ani şi include acum şi un nou centru pentru vizitatori. Costurile renovării s-au ridicat la circa 420 milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.