Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de editori Wikipedia votează împotriva clasificării NFT-urilor drept artă

Wikipedia

Un grup de editori de pe Wikipedia, enciclopedia gratuită generată de utilizatori, au votat împotriva clasificării NFT-urilor drept formă de artă și au ajuns la un consens pentru a amâna problema până la o dată ulterioară.

Un sondaj și dezbateri au început pe platformă la sfârșitul lunii decembrie, în jurul celor mai scumpe vânzări de artă ale artiștilor în viață și dacă vânzările de artă NFT ar trebui considerate „vânzări de artă” sau „vânzări NFT”, conform cointelegraph.com

„Wikipedia chiar nu poate fi în afacerea de a decide ce contează ca artă sau nu, motiv pentru care introducerea NFT-urilor, artă sau nu, în propria lor listă face lucrurile mult mai simple”, a scris editorul „jonas”.

O mare parte a discuției s-a concentrat pe dacă un NFT reprezenta arta sau dacă era pur și simplu un simbol separat de arta de bază. Editorii au fost sfâșiați de definiții și unii au simțit că există o lipsă de informații de încredere din care să tragă concluzii.

Un apel la vot a găsit cinci editori care s-au opus includerii NFT-urilor în vânzările de artă și doar unul este susținător. Pe 12 ianuarie s-a ajuns la un consens pentru a elimina vânzările, cum ar fi colecția NFT a lui Pak, care a adus 91 de milioane de dolari și 69 de milioane de dolari NFT al lui Beeple, din topul vânzărilor de artă, și să redeschidă discuția la o dată ulterioară.

Decizia pare controversată când ne uităm la NFT „Everydays: The First 5000 Days” al lui Beeple, care prezintă un colaj de lucrări de artă originale ale unui artist digital renumit, vândut la prestigioasa casă de licitații de artă Christie's anul trecut, în martie. De asemenea, New York Times l-a descris pe Beeple drept „al treilea artist cel mai bine vândut” în viață la acea vreme.

Conform ghidurilor Wikipedia, nu este nevoie nici de unaminitate, nici de vot pentru a forma un consens. Pentru a ajunge la o decizie, consensul trebuie să ia în considerare toate preocupările legitime ale editorilor participanți care se încadrează în politicile platformei.

Oricum, ce știu editorii Wikipedia?

Cu toate acestea, poziția de consens nu a mers bine cu unicul editor de sprijin NFT „Pmmccurdy”, care a argumentat:

„Cum putem avea un consens când, de la început, am argumentat în sprijinul includerii NFT-urilor pe această listă. Dovezile copleșitoare din surse secundare plasează arta NFT ca artă și, prin urmare, merită inclusă pe această listă.”

„Dacă suntem de acord că Beeple și Pak sunt artiști, de ce vânzările lor nu ar conta pe această listă? Nu înțeleg logica aici”, au adăugat ei.

Editorul „SiliconRed” a răspuns că consensul pe care îl citeau era că: „NFT-urile ar trebui eliminate din această listă pentru moment cu intenția de a redeschide discuția la o dată ulterioară. Din câte înțeleg, acest lucru încorporează toate preocupările, inclusiv ale tale.”

Susținătorii NFT, cum ar fi co-fondatorul Nifty Gateway, Griffin Cock Foster, au fost supărați de problemă, notând pe Twitter mai devreme astăzi că:

„Este destul de încurcat să vezi – modurile Wikipedia încearcă să spună că *nu* NFT poate fi artă – așa cum, dacă este un NFT, nu poate fi clasificat ca artă.”

Fratele geamăn al lui Foster, Duncan, a intervenit și el, etichetând-o drept „Urgență artistică”, în timp ce a chemat comunitatea la acțiune printr-o postare care a fost re-tweetata de co-fondatorul Gemini Tyler Winklevoss.

„Wikipedia funcționează pe baza precedentului. Dacă NFT-urile sunt clasificate ca „nu artă” pe această pagină, atunci vor fi clasificate ca „nu artă” pe restul Wikipedia. Wikipedia este sursa globală de adevăr pentru mulți din întreaga lume. Miza nu poate fi mai mare!” el a spus

Everipedia, un echivalent Web3 descentralizat al Wikipedia, a răspuns platformei comparând abordarea sa față de NFT și artă:

„Editorii Everipedia au creat peste 100 de pagini pe colecțiile #NFT , în timp ce Wikipedia se deplasează pentru a marca NFT-urile ca „nu artă” pe platforma lor. Este timpul ca proiectele NFT să treacă la Everipedia $IQ , o enciclopedie Web 3.0 care sprijină arta și inovația.”

Nu este prima dată când Wikipedia are probleme cu raportarea informațiilor legate de cripto. Cointelegraph a raportat în septembrie 2020 că activistul anti-cripto și editorul senior Wikipedia David Gerard a ajutat la eliminarea unei intrări referitoare la firma australiană de software blockchain Power Ledger.

Gerard a declarat că postarea a fost ștearsă „pe baza faptului că este o grămadă de jurnalism în comunicate de presă, iar singura acoperire de presă autentică a fost despre modul în care Power Ledger a fost o înșelătorie”, în ciuda faptului că intrarea provine din publicații de renume precum TechCrunch și The Economic. Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.