Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de motociclişti olandezi a primit permisiunea să lupte împotriva islamiştilor din SI

motociclisti

Deja lovită în plin de raidurile aeriene conduse de SUA, mişcarea Statul Islamic are acum a o altă grijă ameninţătoare, cu care trebuie să se confrunte: o gaşcă de motociclişti din Olanda.

Trei membri ai brigăzii de motociclişti olandezi "No Surrender" au plecat special în Irak şi Siria pentru a lupta alături de trupele kurde împotriva militanţilor islamişti.

Comentând legalitatea acestei iniţiative, Procurorul Public olandez spune că motocicliştii nu au încălcat nicio lege.

"Înainte erai pedepsit dacă te alăturai unor forţe armate străine, dar acest lucru nu mai este interzis acum", a spus purtătorul de cuvânt al Procuraturii, Wim de Bruin, citat de AFP.

Atât timp cât cetăţenii olandezi nu se implică într-o confruntare armată îndreptată împotriva statului olandez, aceştia nu comit vreo infracţiune, adaugă oficialul, conform Antena 3.

Dacă motocicliştii se vor deda la acte de tortură sau violuri, de-abia atunci ei pot fi puşi sub acuzare, spune de Bruin.

Comentariile Procuraturii olandeze au venit după ce s-a aflat că cel puţin trei membri ai grupului de motociclişti No Surrender s-au alăturat luptătorilor kurzi.

Liderul grupului, Klaas Otto, a confirmat că cei trei colegi ai săi provin din Amsterdam, Rotterdam şi Breda. Unul dintre a postat pe o reţea socială o fotografie de pe frontul din Orientul Mijlociu, având în mâini un Kalashnikov.

Motocicliştii olandezi nu sunt singurii străini care au decis să lupte pe aceeaşi baricadă cu militarii kurzi. Reuters informa săptămâna trecută ca mai mulţi americani s-au alăturat kurzilor. Brian Wilson, un fost soldat american, spune că mai mulţi conaţionali de-ai săi civili luptă acum împotriva extremiştilor din SI.

"Sunt mulţi americani care îşi doresc să vină aici şi să ajute YPG (principalul grup militar kurd care se luptă cu islamiştii din Siria şi Irak). Totul este în regulă. Sunt persoane foarte bune şi ospitaliere", spune Wilson despre gazdele sale kurde.

Potrivit oficialilor americani, există 15.000 de cetăţeni străini, din 80 de ţări, care luptă alături de militanţii SI. Printre aceştia se află 2000 de europeni şi cel puţin 100 de americani.

Tot săptămâna trecută, serviciile de infomaţii americane avertizau că mai mulţi militanţi islamişti, deghizaţi în refugiaţi, au pătruns în Europa continentală şi pun la cale atentate teroriste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.