Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de şase tineri a dat în judecată operatorul centralei nucleare Fukushima după ce au făcut cancer tiroidian

reuters
Fukushima

Un grup de şase tineri a dat în judecată joi compania operatoare a centralei nucleare din Fukushima pentru a cere despăgubiri, susţinând că au făcut cancer tiroidian din cauza expunerii la radiaţii în urma dezastrului din 2011, informează Kyodo.

Reclamanţii sunt tineri care locuiau în prefectura Fukushima în momentul accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi şi aveau atunci între 6 şi 16 ani. Ei cer de la Tepco (Tokyo Electric Power Company Holdings Inc) despăgubiri în valoare totală de 616 milioane de yeni (5,3 milioane dolari).

Un grup de experţi din guvernul regional din Fukushima a afirmat că nu există o relaţie cauzală între cancerul tiroidian şi expunerea la radiaţii din cauza dezastrului nuclear, dar este de aşteptat ca procesul să se axeze pe eventuala existenţă a unei asemenea corelaţii, potrivit Agerpres.ro.

Reclamanţii au fost toţi diagnosticaţi cu cancer la tiroidă, când aveau între 12 şi 18 ani. Doi dintre cei şase au suferit intervenţii chirurgicale pentru extirparea parţială a tiroidei, altor patru fiindu-le extirpată complet din cauza extinderii tumorii. O parte dintre ei au făcut metastaze la plămâni sau alte organe şi au trebuit să facă radioterapie.

Una dintre reclamante, o femeie de circa 20 de ani care trăieşte acum în zona metropolitană Tokyo, a declarat într-o conferinţă de presă că se temea să le spună oamenilor că are cancer "de teama discriminării", dar că vrea să schimbe această situaţie "luând atitudine".

Cei şase au în prezent între 17 şi 27 de ani şi trăiesc în Tokyo, Fukushima şi Kanagawa.

TEPCO a asigurat că va răspunde "cu bună credinţă" după ce va studia detaliile plângerii.

Pe 11 martie 2011, centrala nucleară cu şase reactoare de pe coasta Pacificului a fost grav avariată de un tsunami, determinând topirea miezului nuclear în reactoarele 1 şi 3 şi explozii de hidrogen la unităţile 1, 3 şi 4 în zilele care au urmat. A fost cel mai grav dezastru nuclear după criza din 1986 de la Cernobîl.

Autorităţile din prefectura Fukushima au lansat o campanie de screening pentru cancer tiroidian care a implicat circa 380.000 de minori care aveau sub 18 ani în momentul dezastrului. Până în iunie 2021, în total 266 copii fuseseră diagnosticaţi cu cancer la tiroidă sau suspiciuni de cancer tiroidian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.