Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de tineri vrea să-i vină de hac lui Viktor Orban. Ce decizie controversată au luat

Viktor Orban

Colectivul militanţilor unguri care l-a determinat pe premierul conservator Viktor Orban să retragă candidature Budapestei din cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice în 2024 a anunţat - duminică - că se constituie în partid politic în vederea participării la alegerile legislative din 2018, informează AFP, potrivit agerpres.ro

'Stânga şi dreapta nu au fost capabile decât să divizeze ţara', îşi exprimă regretul mişcarea Momentum pe pagina sa Facebook, anunţându-şi intenţia de a se poziţiona în afara clivajului stânga-dreapta.

STENOGRAMELE care SCANDALIZEAZĂ Biserica Ortodoxă: Episcopul Teodosie, înregistrat de DNA


Necunoscut în urmă cu câteva luni, acest grup de tineri militanţi - în cea mai mare parte de vârste între 20 şi 30 de ani - s-a afirmat ducând o scurtă campanie încununată de succes pentru ca Budapesta să-şi retragă candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice în 2024, pentru care mai concurează Parisul şi Los Angeles. 

Colectarea - din iniţiativa grupului Momentum - a 266.000 de semnături împotriva candidaturii, adică aproape dublu faţă de totalul necesar pentru declanşarea unui referendum local, a determinat guvernul ungar să renunţe la aceasta la sfârşitul lunii februarie.

Călin Popescu Tăriceanu vrea să-i ia locul lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni: Care e strategia


Momentum, care şi-a ţinut adunarea generală în acest weekend, l-a ales în fruntea sa pe organizatorul campaniei anti-JO, Andras Fekete-Gyor (28 de ani), şi a anunţat că intenţionează să prezinte candidaţi în toate circumscripţiile la alegerile legislative din 2018. 

În absenţa unui program exhaustiv în acest stadiu, Momentum s-a pronunţat pentru o mai bună cooperare cu celelalte state ale Uniunii Europene, în timp ce Viktor Orban se remarcă prin frecventele sale confruntări cu partenerii din UE, în special în problema migranţilor. 

Criticând apropierea lui Viktor Orban de preşedintele rus Vladimir Putin, Momentum a adoptat aceeaşi atitudine faţă de opoziţia de stânga ungară care - în opinia sa - poate constitui cu greu o alternativă politică. 

Riposta dată de tânăra mişcare premierului, aflat la putere din 2010, nu pare să fi afectat popularitatea partidului său conservator FIDESZ, potrivit sondajelor. 

'Obţinerea alternanţei în 2018 pare nerealistă pentru mulţi oameni, dar colectarea a peste 100.000 de semnături împotriva Jocurilor Olimpice ne se părea de asemenea imposibilă', a subliniat Anna Orosz, una dintre responsabilele Momentum, citată de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.