Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un hacker din grupul Lapsus$ a spart sistemele informatice ale Uber, Revolut și dezvoltatorului jocului video Grand Theft Auto

thehackernews.com
hackeri lapsus

Un juriu din Londra a stabilit că un membru adolescent al grupului de hackeri Lapsus$ a accesat reţeaua Uber şi a firmei fintech Revolut şi că i-a şantajat pe dezvoltatorii jocului video Grand Theft Auto, transmite Reuters.

Arion Kurtaj, în vârstă de 18 ani, s-a angajat într-un atac cibernetic individual, în septembrie 2022, în timp ce era liber pe cauţiune, pentru infracţiuni anterioare, conform news.ro

El a vizat Revolut, accesând informaţiile a aproximativ 5.000 de clienţi Revolut, iar apoi reţeaua Uber, două zile mai târziu, provocând prejudicii de aproape 3 milioane de dolari acestei companii, au spus procurorii.

Revolut a refuzat să comenteze. Uber nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Kurtaj a spart apoi Rockstar Games şi a ameninţat că va lansa codul sursă pentru continuarea planificată a companiei Grand Theft Auto, într-un mesaj Slack către tot personalul Rockstar.

 

Juraţii de la Southwark Crown Court au vizionat clipuri ale celei mai recente ediţii din Grand Theft Auto, pe care Kurtaj o piratase şi o încărcase pe un forum de jocuri online.

Rockstar nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Întrucât Kurtaj, care suferă de autism, a fost evaluat de psihiatri ca fiind nepotrivit pentru a fi judecat, juriul a fost rugat să stabilească dacă el a comis actele, mai degrabă decât să pronunţe un verdict de vinovat sau nevinovat.

”JUCĂTORI CHEIE”

Kurtaj a piratat şi şantajat anterior cel mai mare furnizor de internet bandă largă din Marea Britanie, BT Group, şi operatorul de telefonie mobilă EE în 2021, cerând o răscumpărare de 4 milioane de dolari, altfel ar şterge datele de pe serverele lor.

El a piratat producătorul de cipuri Nvidia, în februarie 2022, luând aproximativ un terabyte de date sensibile, publicat aproximativ 80 de gigaocteţi şi ameninţând că îi va publica pe restul.

BT şi Nvidia nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Procurorii au spus că Kurtaj şi un tânăr de 17 ani, care nu poate fi numit din motive legale şi al cărui caz a fost audiat alături de Kurtaj, au fost ”jucători cheie” în Lapsus$.

Juriul a constatat miercuri că Kurtaj a comis 12 infracţiuni, inclusiv trei acuzaţii de şantaj, două acuzaţii de fraudă şi şase acuzaţii în temeiul Legii privind utilizarea abuzivă a computerelor.

Tânărul de 17 ani a fost găsit vinovat de o acuzaţie de fraudă, una de şantaj şi una în temeiul Legii privind utilizarea abuzivă a computerelor referitoare la Nvidia. El a fost găsit nevinovat de o acuzaţie de şantaj şi una în temeiul Legii privind utilizarea abuzivă a computerelor în legătură cu BT.

Tânărul în vârstă de 17 ani a pledat anterior vinovat pentru un singur capăt de acuzare în temeiul Legii privind utilizarea abuzivă a computerului şi o acuzaţie de fraudă în legătură cu atacul împotriva BT. El a recunoscut, de asemenea, o infracţiune legată de Legea privind utilizarea abuzivă a computerului, legată de piratarea stocării în cloud a datelor poliţiei oraşului Londra, la câteva săptămâni după ce a fost arestat, în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.